Взимку, та ще й за умов воєнного стану, багато українців перестали їздити на своїх автомобілях, а дехто здійснює лише короткі поїздки. Але поїздки на невеликі відстані взимку можуть сильно зашкодити транспортному засобу. Видання today.ua розповідає про те, як короткі поїздки у мороз «вбивають» автомобіль і що робити, щоб цього не сталося.

1. Мастило втрачає свої властивості

При прогріванні двигуна в мастило потрапляє паливо і за коротку поїздку воно не встигає випаруватися. В результаті погіршуються властивості мастила. При коротких поїздках в мастилі також накопичується вода, утворюючи емульсію з поганими властивостями.

2. Поява нагару

Якщо двигун при морозі довго працює на збагаченій суміші, камера згоряння, клапани, свічки запалювання покриваються шаром вуглецевих відкладень. В результаті починається підвищена витрата мастила, відмовляють свічки запалювання.

3. Проблеми з нейтралізатором

При частій роботі на збагаченій суміші на сотах каталітичного нейтралізатора утворюється щось на зразок нагару. Там же накопичуються частинки сажі, що відірвалися від днища поршня або інших деталей камери згоряння.

4. Забивається сажевий фільтр

При частих поїздках на короткі відстані забивається фільтр сажі. В результаті збільшується витрата палива, а двигун втрачає свою потужність.

5. Проблеми з вихлопною системою

Якщо ви часто їздитимете взимку на короткі відстані, то в елементах вихлопної системи накопичуватиметься конденсат. Були випадки, коли замерзлий конденсат не давав виходити вихлопним газам.

6. Розряджається акумулятор

У холодні місяці року при поїздках на короткі відстані акумулятор просто не має часу, щоб зарядитися після пуску двигуна. Чому? Справа в тому, що холодної батареї не тільки потрібен час, щоб прогрітися, але ще задіяні й інші «зимові» функції (для обігріву).

7. Корозія

Взимку при поїздках на короткі відстані може швидше з’явитися корозія. Чому? Волога, яка потрапила в салон, не встигає випаруватися і проникає в кінцевому рахунку до металу. Через це розвивається корозія.

Як зробити так, щоб узимку короткі поїздки не зашкодили автомобілю? В цілому потрібно регулярно їздити на швидкісних дорогах на підвищених оборотах двигуна (перед поїздкою потрібно добре прогріти мотор). Що ж до моторного мастила, то його потрібно міняти в 2 рази частіше, ніж рекомендує автовиробник.