Важко повірити, але ЗАЗ-1102 «Таврія» відсвяткував своє 35-річчя. У бюджетної моделі виявилася складна доля — перші її прототипи були готові ще в 70-ті, але авто довго не дозволяли запустити у виробництво. До того ж у Запоріжжі створили цілу родину модифікацій ЗАЗ-1102, більшість з яких так і не стали серійними.

«Фокус» обрав найцікавіші та маловідомі версії «Таврії».

Сімейна «Таврія»

Спочатку планувався і подовжений п’ятидверний хетчбек «Таврія», проте згодом розробку цієї версії припинили, віддавши перевагу більш практичному ліфтбеку ЗАЗ-1103 «Славута».

Універсал ЗАЗ

У лінійці моделі був п’ятидверний універсал ЗАЗ-1105 Дана, проте розробили і тридверну версію з високим дахом. Вона була просторіша і мала великий багажник.

Кабріолет «Таврія»

Таких кабріолетів «Таврія-Ландоле» у науково-технічному центрі «ЗАЗ-Автотехніка» випустили лише два чи три. Над передніми сидіннями встановили знімний пластиковий дах, а над задніми зсувний тканинний.

На початку 90-х авто відправили на тести до Греції. Незабаром один кабріолет ЗАЗ повернувся до України та останніми роками його демонстрували на автофестивалі OldCarLand. Другий екземпляр нещодавно виявили у Македонії.

Пікапи ЗАЗ

Крім стандартного пікапа «Таврія», у НТЦ «ЗАЗ-Автотехніка» було розроблено ще дві цікаві версії. Утилітарний ЗАЗ-1106 відрізнявся подовженою кабіною та вантажним кузовом. Усього випустили кілька таких машин, причому частина з них була самоскидами. Один ЗАЗ-1106 можна зустріти у Києві.

Другий варіант пікапа побудували на базі стандартного хетчбека і позиціонували як авто для активного відпочинку. Йому збільшили кліренс і додали сталеві дуги, а під капот встановили 1,3-літровий 64-сильний двигун.

Електромобіль «Таврія»

Електромобілі у Запоріжжі розробляли з початку 70-х. ЗАЗ-1109 «Таврія-Електро» всерйоз готували до серійного виробництва. Модель оцінили у $8000, а основним ринком для неї мала стати Європа. Електрокар «Таврія» оснащували двигунами потужністю 25-35 к. с., що дозволяло розвивати 90-100 км/год. Свинцеві батареї забезпечували запас ходу 130-140 км. До речі, у наші дні підготували сучасні електромобілі «Таврія», причому їх навіть випускають на замовлення.

«Таврія-Купе»

Двомісне купе «Таврія» розробили 2014 року — вже після припинення випуску ЗАЗ-1102. Спроєктували його не у Запоріжжі, а на кременчуцькому підприємстві «Вепр». Авто планували випускати дрібними серіями та продавати за $5000.

У авто оригінальна задня частина з багажником та подвоєним склом. У салоні встановлені спортивні крісла та кермо. Купе оснастили 1,6-літровим двигуном ВАЗ-21114 зі збільшеною до 160 к. с. потужністю, а максимальна швидкість становила 200 км/год.

Гоночні «Таврії»

Не всі знають, що ЗАЗ-1102 мав відразу дві ралійні модифікації. В Естонії створили задньомоторну «Таврію-ЕРФ» з розширеними пластиковими крилами. Двигун ВАЗ-2106 встановили за сидіннями та доповнили італійськими карбюраторами Weber. Потужність зросла до 140 к. с. та автомобілю вагою 800 кг її цілком вистачало.

Повнопривідна «Таврія-Апельсин»

Ще екстремальнішим став спорткар «Таврія-Апельсин» — він не тільки задньомоторний, але і повнопривідний. До того ж, автомобіль оснастили 180-сильним турбомотором, що дозволяв розвивати 210 км/год. Більшість кузовних панелей авто замінили, а ззаду встановили величезне антикрило.