Під автопідставою мається на увазі ситуація, коли зловмисники намагаються спровокувати чи інсценувати дорожньо-транспортну пригоду для подальшого здирництва грошової компенсації з водія. Шахраї радять «розібратися на місці», щоб приховати факт аварії та виключити серйозніші наслідки юридичного чи навіть кримінального характеру. У деяких випадках вони безпосередньо загрожують, користуючись недосвідченістю та розгубленістю потенційної жертви.

Як не стати жертвою автопідстави

Безумовно, реальна ДТП у рази гірша за інсценовану аварію. Але в будь-якому випадку це завдає водієві безліч неприємностей. Якщо злочинцям вдасться підставити свою машину під транспортний засіб жертви, то вони знайдуть будь-які способи, щоб звинуватити автомобіліста, який нічого не підозрює, і отримати з цього вигоду.

Основна мета подібних злочинів полягає у вилученні з автомобіліста або страхової компанії фінансового відшкодування за завдану шкоду. Нерідко зловмисники використовують явно дефектне або пошкоджене ТЗ, роблячи це з такою майстерністю, що навіть досвідчені поліцейські не здатні довести факт шахрайства.

І щоб не стати жертвою хитромудрого плану та вміти визначати автомобільних аферистів, достатньо ознайомитися з основними методами та хитрощами, які вони використовують для отримання вигоди.

1. Підстава на перехресті

Найчастіше недоброзичливці шукають жертв на перехрестях, займаючи на своєму автомобілі головну смугу, де їм надається пріоритет проїзду, а потім чекають наближення потенційного «клієнта».

Потім ситуація розгортається наступним чином: як тільки водій, який нічого не підозрює, переконується у відсутності перешкод на перехресті, він починає рух. І саме цієї хвилини з’являється шахрай, причому дуже швидко і раптово, стрімко рухаючись у бік центральної частини перехрестя.

І з очевидних причин водій машини, яка виїхала з дороги другорядного значення, банально не встигає натиснути на педаль гальма, щоб запобігти ДТП, яка була спровокована зловмисником. Найчастіше в таку схему потрапляють автомобілісти-початківці, які не мають особливого досвіду водіння.

Після хитромудрий зловмисник викликає співробітників патрульної служби для складання факту аварії, стверджуючи, що нібито винуватець ДТП не надав йому пріоритету на проїзд головною дорогою. А якщо друга людина в машині не мала відеореєстратора, шансів довести протилежне практично не буде.

В результаті патрульні з великою часткою ймовірності визнають винним водія, який нічого не підозрює.

2. Пропускання машини до основного потоку

Це ще один дуже популярний спосіб автомобільної підстави, за якого шахраї «відловлюють» неуважних водіїв, які навіть не здогадуються про подібне. Суть хитромудрого плану полягає в наступному: насамперед підбирається автомобільна траса або вулиця, яка часто примикає до доріг другорядного значення. У світлу пору доби потік машин, що виїжджають, з таких вулиць дуже інтенсивний. При цьому шахраї віддають перевагу тим ділянкам, де дороги другорядного рівня поступово переходять у головну. Саме в цьому місці найчастіше трапляються автопідстави.

Як це відбувається? Злочинець чекає наближення іншого автомобіля, а потім дає йому сигнал, щоб той проїжджав і ні про що не боявся або просто скидає швидкість, демонструючи бажання пропустити його.

Однак на практиці він не планував і не планує цього робити. І за найменших натяків на перебудову безневинного водія в основну смугу шахрай раптово починає рух, перекриваючи тим самим дорогу.

У переважній більшості випадків відбувається дорожньо-транспортна пригода, де постраждалою стороною очевидно буде автопідставник, а людина, яка нічого не підозрює, виявиться винуватцем ДТП.

3. Підстава під час зміни смуги

У практиці досвідчених автомобілістів явно траплялися випадки, коли їх намагалися підставити під час зміни смуги. Подібна неприємність, як правило, трапляється на жвавих вулицях за наявності 3-4 смуг. Автопідставники вільно пересуваються містом, підшукуючи жертву, під яку вони готові підставити машину.

Такий прийом вважається дуже простим, але ефективним. Ще її дуже складно спростувати. Навіть за наявності відеореєстратора в салоні вам вкрай важко довести свою невинність, оскільки його об’єктив навряд чизможе зафіксувати бічну ділянку колії, де і як це сталося.

Злочинець просто чекає моменту, коли ви розпочнете перебудову зі смуги в смугу, а потім почне різко натискати на газ, щоб спровокувати підставну аварію.

4. Підстава під час руху по колу

Нерідко шахраї влаштовують автомобільні підстави на круговому русі. Найчастіше на таких ділянках шляху автомобілісти-початківці часто зміщуються зі смуги буквально на пару сантиметрів, але цього вистачає, щоб зловмисник встиг підставити під удар свій транспортний засіб.

Внаслідок цього водій, який не врахував мінімальний заїзд на сусідню смугу, виявиться винуватцем фіктивної ДТП. У деяких випадках у схемі бере участь додаткова машина, де знаходиться підставний свідок, готовий підтвердити винність людини, яка заїхала на чужу частину дороги.

5. Раптове гальмування

Трапляються випадки, коли шахраї використовують схему з різким гальмуванням, яка стає причиною неминучої аварії. При цьому після виклику співробітників патрульної служби виявляється, що винуватцем того, що сталося, є водій, який не прорахував безпечну дистанцію між іншими транспортними засобами в потоці. Таким чином зловмисники роблять ставку на недосвідченість, неуважність чи необачність потенційної жертви.

Виявивши наближення позаду машини, відстань до якої скорочується, аферист з усією силою тисне на гальма. І в такому разі навіть досвідчені автовласники не завжди встигають зупинити машину та уникнути зіткнення. І, згідно з ПДР, винуватцем події буде визнано ту людину, яка не врахувала дистанцію.

Рекомендації: як не стати жертвою автопідстави

Щоб не опинитися в такій неприємній ситуації і не стати жертвою автомобільних підставників, слід дотримуватися кількох простих та корисних рекомендацій:

1. Плануючи виїхати на дорогу, завжди дотримуйтесь особливої обережності та пильності. Це дуже важливо при пересуванні по жвавих вулицях та перехрестях. Виявивши підозрілі наміри іншого автомобіліста, спробуйте піти убік або перебудуватися в праву смугу або зупинитися.

2. За будь-яких обставин зберігайте безпечну дистанцію між автомобілем спереду, щоб її вистачило для екстреного гальмування у разі ризику ДТП. Ще слід враховувати, що чим більша відстань між ТС, тим більше у вас шансів та часу на прийняття правильного рішення для виключення аварії.

3. Завжди контролюйте обстановку навколо свого автомобіля, оскільки зловмисники часто практикують схеми з використанням декількох різних машин, де одна може виконувати маневри, що відволікають, змушуючи вас втратити пильність.

4. Ставши жертвою фіктивної аварії та підозрюючи, що перед вами перебуває аферист, негайно зв’яжіться з правоохоронними органами та поділіться своїми підозрами.

Те саме потрібно зробити зі страховою службою. Вам обов’язково дадуть рекомендації, як діяти у таких випадках. І якщо у вас є вагомі причини вважати, що ви стали жертвою автопідставників, ні в якому разі не починайте заповнювати європротокол до приїзду поліцейських.

5. Маючи найменші підозри в тому, що аварія спровокована навмисно для вимагання грошових коштів або притягнення до відповідальності ні в чому не винної людини, почніть знімати все на відео та фотографувати, щоб унеможливити серйозні пошкодження на машині зловмисника.

Задокументувавши факт ДТП, обов’язково запишіть серію посвідчення водія та номер транспортного засобу «постраждалого». Також слід уточнити номер страхового полісу та ВІН-код. Ще потрібно буде якнайшвидше знайти свідків події, щоб підтвердити свою невинність та наявність факту автомобільної підстави.

З додаткових рекомендацій слід звернути увагу на обов’язкове придбання відеореєстратора, здатного знімати з двох камер одночасно. У такому разі ви зможете уникнути непередбачених підстав як спереду, так і ззаду. Однак досвідчені шахраї навчилися продумувати свої хитрі схеми таким чином, щоб унеможливити попадання важливих деталей у об’єктив камери. Але це не є причиною відмови від придбання приладу.

Якщо ж ви були визнані винуватцем ДТП, але, як і раніше, не бажаєте погоджуватися з вердиктом патрульних, звертайтеся до правоохоронних структур, склавши заяву про факт шахрайства. Виявивши ваші рішучі дії, зловмисники з великою часткою ймовірності перестануть вимагати у вас гроші, т.к. банально злякаються можливі дії з боку правоохоронних органів.