Багато водіїв переконані, що у холодну пору року потрібно не підкачувати шини, а навпаки, протруювати повітря, щоб збільшити пляму контакту. Чи так це? Виробники автомобільних покришок та експерти галузі вважають, що тиск у шинах має відповідати нормі й не інакше, пише «Автоцентр».

Якщо тиск нижче, ніж потрібно

Зниження тиску нижче цієї норми призводить до погіршення розгінної динаміки автомобіля, збільшення гальмівного шляху на льоду, прискореного зношування каркаса шини. Виграш при цьому лише один — гальмівний шлях на снігу коротший.

Якщо тиск вище ніж потрібно

При збільшенні тиску розгінні властивості та гальмування на льоду такі ж, як і при штатному, а гальмівний шлях на снігу також коротший. На перший погляд, властивості шини у цьому випадку покращуються, проте насправді через передачу великих ударних навантажень на кузов доведеться жертвувати комфортом. Крім того, шини швидше вийдуть з ладу та прискориться зношування деталей підвіски й кузова. З цього випливає, що тиск у шинах взимку та влітку має бути таким, як вказує виробник автомобілів.

Як дізнатись правильний тиск для свого авто

Рекомендоване значення тиску у шині повинно бути зазначене в технічній документації до автомобіля, на вказівниках на люку бензобака або поруч із сидінням водія. Орієнтуватися на маркування, вказане на поверхні автопокришок не потрібно, тому що тиск залежить від маси конкретного транспортного засобу.

Як часто перевіряти тиск в шинах

Оскільки тиск у шинах змінюється під час перепадів температури повітря, його потрібно регулярно перевіряти. За даними виробників, при зниженні або підвищення температури на 6 °C тиск зменшується або відповідно збільшується приблизно на 0,05-0,1 бар. Істотним для шин вважається перепад середньодобової температури 7-10 °C.

Як правило, перший контрольний вимір роблять при сезонній заміні літніх шин зимовими. Друге — при зниженні середньодобової температури до 0°C. Актуальним буде контрольний замір при температурах нижче -10 ° C, але краще, якщо це регулярні виміри раз на два тижні.