Водії знають, що коли поліцейські виявляють тріщину на вітровому склі, то одразу ж штрафують на підставі ч. 1 ст. 121 КУпАП нібито за технічні несправності. А якщо «порушення» повторне — позбавляють права керування на строк від 3 до 6 місяців.

Про те, наскільки законні такі штрафи, дізнавався «Апостроф».

За «керування транспортним засобом, що має технічні несправності, з якими експлуатація забороняється» поліцейські висувають штраф у розмірі 340 грн за перше порушення.

Буква закону

Згідно з п. 6.8.5 ДСТУ 3649:2010 «На вітровому склі колісних транспортних засобів не дозволено сколи чи тріщини в зоні роботи склоочисників». Однак, приписами цього ж ДСТУ такі пошкодження не є технічними несправностями автомобіля.

Якщо орієнтуватись на п. 31.3 ПДР, то забороняється експлуатація ТЗ відповідно до законодавства:

  • у разі виготовлення або переобладнання з порушенням вимог стандартів, правил та нормативів, що стосуються безпеки дорожнього руху;
  • якщо вони не пройшли обов’язковий техконтроль (для ТЗ, що йому підлягають);
  • якщо номерні знаки не відповідають вимогам відповідних стандартів;
  • у разі порушення порядку встановлення і використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв.

У додатковому чіткому переліку технічних несправностей та вимог відповідності, у випадку настання яких забороняється використання ТЗ, відсутня така обставина, як «тріщина на вітровому склі в зоні роботи склоочисників».

Таким чином, відповідно до ПДР тріщина склі не є технічною несправністю. Вона свідчить про пошкодження, але не про технічну несправність автомобіля, з якою його експлуатація забороняється.

Отже, наявність тріщини на склі в зоні роботи склоочисників не забороняє використання авто та виключає можливість притягнення водія до адміністративної відповідальності згідно з нормами пунктів 31.1, 31.3, 31.4 ПДР та за ч.1 ст. 121 КУпАП.