Патрульна поліція на Львівщині закликала водіїв уважно стежити за станом номерних знаків своїх автомобілів. За брудні автомобільні номерні знаки передбачається штраф у розмірі 1190 гривень.

Раніше за брудний автомобільний номерний знак, який не читається з відстані 20 метрів, штраф становив 170 гривень. З березня 2021 року за таке правопорушення штраф підвищили до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян згідно з частиною 1 статті 121-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Наразі це 1190 гривень.

Згідно з цією статтею, правоохоронці можуть оштрафувати водіїв за експлуатацію автомобіля без номерного знака, за використання номерного знака іншої машини, і якщо номерний знак не читається з відстані 20 метрів.

Крім того, можуть оштрафувати, якщо номерний знак не відповідає нормам та вимогам, якщо він неправильно встановлений, якщо він перевернутий або неосвітлений.

Також водія можуть оштрафувати, якщо він закрив номерний знак, у тому числі прозорими предметами. До речі, питання про закриття номерного знака прозорими предметами є дуже спірним. У 2022 році Другий апеляційний адміністративний суд у своєму рішенні у справі № 536/1798/21 фактично дозволив українцям їздити на автомобілях з поліетиленовою плівкою на номерних знаках, але тільки якщо вона не заважає їх ідентифікувати з відстані 20 метрів, як того вимагає законодавство.

Зверніть увагу, що вищезгадана стаття також передбачає штраф у розмірі 1190 гривень за будь-які навмисні дії, спрямовані на приховування номерного знака. Ця ж стаття передбачає штраф та позбавлення посвідчення водія за незаконне використання номерних знаків правоохоронних органів, силових структур та ЗСУ.

Якщо вас зупинили патрульні поліцейські, то краще відразу, ще до початку спілкування з ними, витерти номерні знаки свого автомобіля, якщо вони занадто брудні. Для складання протоколу за ч. 1 ст. 121-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення поліцейським потрібно мати фото чи відео доказ, у якому видно, що номерний знак на автомобілі не читається з 20 метрів. При цьому потрібні точні виміри.