Для наших людей автомобіль ЗАЗ це не просто легенда, а ціла епоха. Свого часу поява «Запорожця» відіграла найважливішу роль процесі автомобілізації країни. При цьому сьогодні далеко не кожна людина знає, що насправді в «Запорожцях» було кілька цікавих технічних рішень, якими не могла похвалитися більшість іномарок, пише Автотема.

1. Насправді автомобіль робився для військових


Робився для військових.
Це прозвучить дивно, проте насправді “Запорожець” проєктувався як транспортний засіб подвійного призначення. У разі війни автомобілі ЗАЗ могли б вилучатися на користь держави та армії для використання у штабних та логістичних цілях. Завдяки великій прохідності ЗАЗ можна було навіть використовувати для транспортування боєприпасів.

2. Простий як вогонь, дешевий як лом
Дешево і сердито.
Начебто очевидна перевага «Запорожця», про яку багато хто чомусь забуває. На тлі більшості побратимів автомобілі ЗАЗ своєї епохи відрізнялися просто небувало низькою ціною виробництва. Звичайно, з цим був пов’язаний і ряд суто споживчих недоліків. Проте часи були суворі, що ще сказати. При цьому Запорожець був ще й економним, витрата – 5.9 літрів на 100 км пробігу.

3. Автономна пічка
Автономний обігрівач.
Для підтримки тепла у «Запоріжці» в зимовий час та міжсезоння зовсім не обов’язково було «молотити» силовим агрегатом, спалюючи таким чином літри бензину. В автомобілях ЗАЗ була повністю автономна опалювальна система, здатна працювати окремо від двигуна. Заради справедливості варто сказати, вона періодично ламалась, але все-ж була!

4. Кузов як яйце
Насправді це технічний отвір.
Не в сенсі форми, а в сенсі відсутності у нього елементів, що виступають. Завдяки цьому помітно збільшувалась прохідність Запорожців. Машина могла проїхати там, де інші просто стали б мертвим вантажем. Наприклад, автомобілі ЗАЗ буквально пролітали там, де “Жигулі” та “Москвичі” категорично відмовлялися їхати. Сприяла цьому і невелика вага машини в 790 кг.
А ще в дні Запорожця був отвір для зимової риболовлі! Жарт, насправді дивний лючок у днищі не більше, ніж технічний отвір, що використовується на заводі для стікання антикорозійної суміші.

5. Сидіння, які швидко знімаються.


Сидіння у ЗАЗ легко знімалися.
«Запорожець» замислювався не лише як бюджетний «народний» автомобіль, а й як суперуніверсальний. Саме тому сидіння в його салоні можна було швидко і легко демонтувати для розширення багажного відділення. Особливо корисна ця функція була при виїзді на дачу.