На Миколаївщині на одному зі СТО старий автомобіль Москвич-2141 переробили в баггі для ЗСУ, повідомляє today.ua із посиланням на «Суспільне». Він призначений для евакуації поранених українських бійців із поля бою.

Коли дивишся на цей баггі, то навіть не здогадуєшся, що його зробили на базі автомобіля Москвич-2141. Фахівці прибрали із «Москвича» все зайве, але залишили кузов, збільшили дорожній просвіт та встановили великі колеса. Так, ця машина має кузов, і це її відрізняє від усіх інших баггі, які зараз роблять в Україні для бійців ЗСУ та Сил територіальної оборони.

Судячи з фотографій, цей баггі має дорожній просвіт практично такий самий, як у знаменитого американського позашляховика «Хамві». Принаймні у нас склалося таке враження.

Ця машина має спеціальне місце, куди можна покласти пораненого бійця на ношах (є місце і для медика, який супроводжуватиме пораненого). Крім того, є можливість встановити великокаліберний кулемет, дивлячись на те, для яких завдань використовуватиметься ця машина. Тобто таке баггі може бути не лише медичним автомобілем, а й використовуватись, наприклад, для розвідки місцевості.

Стверджується, що цей баггі має хорошу прохідність. На шинах зробили спеціальні шипи, щоб було краще зчеплення з дорогою. Кузов машини пофарбували у захисний колір, щоб її не було видно. Камуфляж можна назвати всесезонним, він підходить як для зими, так і для літа.

На переобладнання старого «Москвича» у військовий баггі знадобилося кілька місяців і близько 100 тисяч гривень. Гроші були отримані від волонтерів, небайдужих громадян, військових.

Це СТО переробляє цивільні автомобілі у баггі для ЗСУ вже давно. Як «донорів» використовуються різні автомобілі. Роботи з переобладнання автомобілів можуть проходити швидше, залежно від наявності запчастин, електрики та стану «донора».

В Україні після початку повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ у деяких містах почали робити баггі для ЗСУ. Серійного виробництва немає. Все в рамках ініціативи пересічних громадян.