Через війну росії проти України було призупинено перевірки АЗС на дотримання українського законодавства, однак за ініціативою Нафтогазової Асоціації перевірки знову відновили.

Про це повідомила Рівненська обласна державна адміністрація, інформує видання «Pro Гроші».

Перевірки АЗС

В Україні було створено Центри детінізації ринку пального, щоб мати можливість закривати підпільні автозаправки, які не мають ліцензії на торгівлю пальним. Зупинка роботи таких заправок призвела до того, що офіційні АЗС стали продавати більше різних видів пального.

Відновлення перевірок – хороша новина для українських водіїв, тому що стане менше підпільних заправок, які продають неякісне пальне. Перевірки АЗС, ініційовані Нафтогазовою Асоціацією, стосуються дотримання законодавства. Наприклад, чи є ліцензія на продаж пального, чи офіційно працевлаштовані співробітники і т.д. Тобто, прямого відношення до якості бензину такі перевірки не мають.

Як самостійно перевірити якість бензину

Перевірити бензин на наявність в ньому великої кількості хімічних домішок та присадок можна за допомогою чистого аркуша паперу. На аркуш потрібно капнути кілька крапель бензину. Після погляньте на папір, там ви маєте побачити, що:

пляма має бути рівномірного кольору, без зайвих слідів та забруднень;
не повинно бути запаху горілої гуми;
папір під краплею пального не має сильно змінити колір;
якщо тест зроблений за низьких температур, то поява кристалів льоду є поганою ознакою.

Після цього подуйте на пляму. Робити це варто до тих пір, поки бензин повністю не випарується.

Якщо папір після випаровування залишився білим, значить, нічого небезпечного у зразку немає.
Жирний слід говорить про вміст гасу та масляних сумішей у складі.
Якщо аркуш стане кислотного кольору, щось не так із присадками.
Якщо крапля стала кулькою, то це свідчить про наявність води.

Якщо під час перевірки ви все ж таки виявили хімічні домішки, то бензин краще не використовувати ні в машини, ні в сучасному генераторі. Таке пальне може пошкодити двигун, а після цього ви витратите досить більше грошей на ремонт машини.