Власник автомобіля на іноземній реєстрації не може нести адміністративну відповідальність згідно із законом, який не діяв під час ввезення транспортного засобу на територію України. Такого рішення у справі № 725/7173/22 дійшов Чернівецький апеляційний суд, повідомляє today.ua.

У 2019 році громадянин Туреччини ввіз в Україну автомобіль Mercedes-Benz у режимі тимчасового ввезення терміном на 1 рік. Однак автомобіль у визначені законом терміни не вивезли з України спочатку через карантин, а потім через введення в нашій країні воєнного стану.

Митниця щодо цього громадянина склала адміністративний протокол за частиною 4 статті 481 Митного кодексу. Районний суд Чернівців у листопаді 2022 року його оштрафував на 170 тисяч гривень. Власник «євробляхи» з таким рішенням суду першої інстанції не погодився та звернувся за юридичною допомогою до адвокатів.

В апеляційній скарзі на рішення районного суду Чернівців у справі № 725/7173/22 зазначалося, що у 2019 році, коли ввезли до України цей Mercedes-Benz, ще не діяли норми ч. 4 ст. 481 Митного кодексу, які передбачають штраф у розмірі 170 000 гривень (ця редакція статті набула чинності 22 серпня 2019 року, а автомобіль завезли 13 липня 2019 року).

Апеляційний суд, вивчивши матеріали справи, погодився з доводами адвокатів та скасував рішення суду першої інстанції. Провадження у справі закрили через відсутність у діях власника автомобіля Mercedes-Benz складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 481 ТК України.

Цього разу «євробляхеру» вдалося через суд скасувати величезний штраф. І на це в нього пішло небагато часу. Але, на жаль, це не завжди виходить.

Нагадаємо, в Україні у 2022 році можна було три місяці (з квітня по червень) безкоштовно розмитнити абсолютно будь-яку іномарку. Передбачалося, що ця пільга діятиме до кінця війни, але Кабмін та Верховна Рада її скасували. Причина – цією пільгою зловживали перекупники автомобілів. Судячи зі слів голови парламентського фінансового комітету Данила Гетьманцева, більше безкоштовного розмитнення автомобілів на іноземних номерах у нашій країні ніколи не буде.