Здавати на водійські права стало складніше, тому варто взяти до уваги, що державний виконавець має право встановити тимчасове обмеження громадянина у праві керування транспортними засобами, якщо той має заборгованість зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує платежі за чотири місяці.

Про це, як інформує «Апостроф», йдеться у ст. 71 Закону України «Про виконавче провадження».

Позбавлення права керувати транспортним засобом буде застосовуватися, якщо боржник в добровільному порядку не виконає вимоги, які містяться у виконавчому документі.

У виконавчому провадженні можуть міститися вимоги:

  • про стягнення аліментів;
  • про відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю, а також шкоди у зв’язку зі смертю годувальника;
  • моральної шкоди та / або майнової шкоди, завданої злочином;
  • вимог немайнового характеру, пов’язаних з вихованням дітей;
  • про стягнення адміністративного штрафу, призначеного за порушення порядку користування спеціальним правом.

Громадянина можуть позбавити права керувати автомобілем, мотоциклом, мопедом, квадроциклом, трициклом, самохідною машиною, літаком та вертольотом й плавучим транспортним засобом.

Скасування цієї міри покарання можливе тільки в разі повного погашення заборгованості або якщо водій потрапляє в категорію осіб, які звільняються від цього запобіжного заходу.

Термін арешту прав на керування транспортним засобом залежить від боржника, бо всі обмеження знімаються, як тільки підтверджується оплата боргу. При накладенні заборони на керування транспортними засобами інформація передається в органи Національної поліції, але водійське посвідчення не вилучається.

Якщо боржник порушить обмеження, то, згідно зі статтею 126 КУпАП, його очікує штраф у розмірі тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Утім, існує перелік осіб, на яких не поширюється даний захід адміністративного покарання:

  • до них відносяться громадяни, у яких зазначене обмеження позбавляє основного законного джерела засобів для існування;
  • якщо боржник використовує транспортний засіб у зв’язку з інвалідністю чи перебуває на утриманні боржника особи з інвалідністю I, II групи або дитини з інвалідністю;
  • проходження боржником військової служби.

Для відновлення права керувати транспортним засобом громадянину потрібно повністю погасити заборгованість, а саме відновлення дії водійського посвідчення відбувається не пізніше одного робочого дня з моменту надання підтвердження можливості зняття обмеження.