В Україні можуть заборонити купувати бензин, дизельне паливо та автогаз за готівку. Введення цього наразі розглядає уряд, повідомив заступник глави Офісу президента України Ростислав Шурма, пише today.ua.

За його словами, якщо буде прийнято відповідне рішення, тоді українцям доведеться на АЗС платити за паливо тільки банківськими картками. Також за готівку не можна буде купити всі інші підакцизні товари, у тому числі алкоголь і сигарети. Планують також запровадити електронний акциз.

Тобто, Кабмін хоче перевести в безготівковий формат розрахунки за всі підакцизні товари. Для чого це потрібно? Стверджується, що так хочуть детенізувати ринок автомобільного палива, алкоголю та цигарок, щоб наповнити державний бюджет.

Шурма вважає, що під час весняної паливної кризи в Україні у 2022 році вже фактично було протестовано схему безготівкового розрахунку за бензин та дизельне паливо. Тоді, у травні 2022 року, майже всі українські мережі АЗС перевели своїх клієнтів на оплати картками або через мобільний додаток. За словами Ростислава Шурми, українці швидко звикли до такої схеми продажу палива, і це станеться, якщо в Україні офіційно заборонять продавати за готівку підакцизні товари.

Наразі в Україні частка нелегального ринку тютюну оцінюється у 30%, а нелегального ринку алкоголю – ще більша. Що ж до нелегального палива, то його частка теж дуже висока. За даними Антимонопольного комітету, у 2021 році, наприклад, в нашій країні частка нелегального ринку палива становила 34%. У 2020 році частка нелегального ринку бензину становила 25%, дизельного палива – 19%, а автогазу ще більше – 34%. Через це бюджет України щорічно втрачає близько 20 млрд гривень.

Під час війни ситуація, мабуть, не покращалася. Інакше уряд не став би розглядати запровадження заборони на продаж цигарок, алкоголю та палива за готівку.

Наприкінці 2019 року президент Володимир Зеленський пообіцяв ліквідувати всі нелегальні АЗС. Однак, потім почалася епідемія коронавірусу та почалося повномасштабне вторгнення російських військ в Україну, і проблема підпільних заправок відійшла на другий план.