Звичайно, в правилах дорожнього руху не вказані такі методи спілкування між водіями, адже того, що там прописано має вистачати для безпечного пересування. Проте, винахідливі автомобілісти винайшли свою «мову дороги», яку має вивчити кожен новачок, аби відчувати себе впевненіше за кермом, пише UAPortal.

Більшість сигналів, якими користуються водії, дуже корисні, адже вони не тільки стають ознакою взаємної поваги на дорозі, але і можуть запобігти ДТП. Варто зауважити, що Звукові сигнали ми розглядати не будемо, адже Правила дорожнього руху забороняють користуватися «гудком» без крайньої необхідності.

Блимання фарами

Кілька коротких блимань – водій, який рухається назустріч, при роз’їзді показує, що готовий пропустити вас. Проте, переконайтесь, що він не намагається рушати, і тоді проїжджайте. Звертайте також увагу на те, чи рівна ділянка дороги, по якій рухається зустрічний автомобіль, адже блимання може бути спричинене «стрибками» автомобіля.

Дальнє світло блимнуло один короткий раз – водій повідомляє, що далі на дорозі необхідно бути більш уважним, намагається звернути увагу на небезпечну ситуацію. В такому випадку варто перевірити, чи дотримуєтеся ви в цей момент всіх правил ПДР та бути пильним.

Довгі сигнали дальнім світлом від автомобіля позаду – прохання (але не вимога!) звільнити смугу, дати дорогу. Це буває на багатосмугових трасах, і часто водії роблять це здалеку, ледь не за кілометр. ПДР такі дії жодним чином не регламентують і не зобов’язують нікого поступатись дорогою, тому кожен самостійно вирішує, як вчинити.

Варто зауважити, що Правила дорожнього руху рекомендують рухатись, тримаючись правого боку дороги. Існує пункт Правил, який це регламентує:

11.2. На дорогах, які мають дві і більше смуг для руху в одному напрямку, нерейкові транспортні засоби повинні рухатися якнайближче до правого краю проїзної частини, крім випадків, коли виконується випередження, об’їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом.

В дійсності, дуже часто правий ряд понівечений ямами та іншими дефектами дорожнього полотна. Крім того, він може бути просто зайнятий іншими транспортними засобами. За таких обставин цілком можливо рухатись у лівому ряді з максимально дозволеною на даному відрізку дороги швидкістю.

Що робити з тими, хто блимає дальнім світлом
?

— Пропустити

Якщо ви вирішили пропустити того, хто поспішає, заздалегідь ввімкніть правий поворот та змініть смугу рух. В цьому немає нічого образливого, адже у всіх людей іноді трапляються ситуації, коли потрібно їхати швидко.

— Не пропускати

Якщо у вас немає бажання пропускати таку людину – заздалегідь ввімкніть лівий поворотник, показуючи, що ви його не пропустите. Якщо людина дійсно поспішає, вона знайде можливість випередити вас по правому ряду.

— Ігнорувати

Не реагувати на моргання і не поступатись дорогою, звичайно, можна, але це може бути не чемно і навіть призвести до небезпечних ситуацій.

Наполегливе мигання світлом фар – можливо, водій хоче звернути вашу увагу на якісь негаразди, що сталися з вашою машиною: спущене колесо тощо. Таке світлове попередження зазвичай супроводжується жестикуляцією.

Зустрічний автомобіль вночі кілька разів блимає дальнім світлом – його водій нагадує вам про необхідність переключити фари на ближній режим: ви його засліплюєте.

Автомобілі з зустрічної смуги мигають вам дальнім світлом два рази –попередження про те, що попереду «причаївся» мобільний пост ДПС або поліцейський радар. Слід негайно з’ясувати, яке порушення ви можете зараз здійснювати і виправити ситуацію.

Важливо: за такий сигнал дальнім світлом водій може бути покараний поліцейськими. Згідно п. 9.7 ПДР України «забороняється користуватися дальнім світлом фар як попереджувальним сигналом в умовах, коли це може призвести до засліплення інших водіїв, у тому числі через дзеркало заднього виду».

Сигнали «аварійкою»

Одноразово блимніть «аварійкою», щоб виразити подяку за те, що хтось пропустив вас при перелаштуванні в сусідній ряд.

Подвійним миганням «аварійкою» можна сказати «Вибачте!», якщо «підрізали» когось, або необережно вклинилися у потік, або, скажімо, забарилися на світлофорі.

Сигнали «поворотником»

На ускладнених ділянках дороги водіям легкових автомобілів часто допомагають далекобійники, котрі керують фурами. Вони підказують машинам, котрі їдуть ззаду про наявність зручного маневру для обгону.

Якщо вантажівка блимає лівим поворотником, то обганяти небезпечно, коли правим – обганяти можна прямо зараз.

До речі, якщо водій фури показує вам дулю – не поспішайте обурюватися: у далекобійників цей жест означає застряглий в колесі камінь або інший сторонній предмет.

Лівий покажчик повороту у автомобіля, що їде позаду – прохання дати обігнати себе. Значення сигналу в цій ситуації аналогічно морганню дальнім світлом.

Лівий покажчик повороту автомобіля – сигнал для тих, хто їде позаду і бажає здійснити обгін попутника, означає, що на зустрічній смузі далеко попереду немає небезпеки для обгону. Зустрічна смуга вільна, і якщо хтось із тих водіїв, які їдуть позаду бажає здійснити обгін, то може сміливо це робити.