Багато автовласників знають, що після поїздки на машині з турбомотором двигуну ще деякий час необхідно попрацювати на холостих обертах.

Працюючи зі швидкістю до 10 тис. об/хв крильчатка турбіни сильно нагрівається, тому якщо відразу заглушити мотор, вона продовжить обертатися. Однак при цьому змащуватись олією мотор вже не буде, що вкрай шкідливо.

У атмосферних двигунів схожа ситуація. Робота на холостих обертах наприкінці поїздки допоможе уникнути прискореної деградації моторного масла. Якщо мотор відразу заглушити, то помпа, що зупинилася, перестає качати охолоджувальну рідину і антифриз перестає циркулювати по системі, а ось осіла масло буде локально перегріватися. У результаті поверхнях деталей утворюється нагар і розпочнеться процес закоксовування системи.

Зменшити ризик перегріву допоможе електровентилятор системи охолодження, яким оснащені практично всі сучасні машини. Він працює навіть при вимкненні двигуна.

Однак глушити двигун з увімкненим вентилятором не можна не тільки при русі, але і при зупинці, інакше вентилятор не зможе завершити програмний цикл своєї роботи.