Автомобільний клуб ÖAMTC попереджає, що начебто дрібні порушення можуть коштувати великих грошей. Про це пише видання «Голос українською».

«Неважливо, чи ви їдете на машині, мотоциклі чи мопеді: в холодну пору року на дорозі все має бути правильно», — каже Крістіна Майр, юрисконсульт австрійського клубу ÖAMTC. «Інакше ви можете піддати себе та інших небезпеці, а також ризикуєте отримати величезні штрафи».

ÖAMTC вказує на найпоширеніші помилки під час руху зимовими дорогами:

1. Замерзлі вікна

Якщо лобове скло зледеніло або вкрите снігом, недостатньо просто зіскребти частину. «Будь-який, хто водить машину таким чином, повинен зважати на небезпечно обмежений зір і, у крайніх випадках, штраф до 10 000 євро», — попереджає Майр. Це також стосується передніх бокових склів і зовнішніх дзеркал.

2. Прогрів автомобіля

При чищенні льоду та снігу двигун автомобіля не повинен працювати. Ті, хто це робить, «викликає непотрібний шум та вихлопні гази, а іноді ризикує отримати штраф у розмірі до 10 000 євро», — каже адвокат.

3. Лижні черевики

Водіння в лижних черевиках може бути дуже небезпечним: вони значно обмежують рухливість ніг і унеможливлюють акуратне використання педалей. У разі аварії невідповідна водити в таке взуття може бути звинувачений у недбалій поведінці та мати кримінальні наслідки.

4. Автомобільний дах

При торканні з місця, гальмуванні чи проходженні поворотів сніг часто відривається різко і падає з даху автомобіля. Це може стати небезпечним для інших учасників дорожнього руху. “Якщо в результаті станеться нещасний випадок, ви можете бути притягнуті до відповідальності”, – наголошує Майр. Так що не забувайте змітати сніг.

5. Дорожні знаки

Виправдання, що ви не наслідували розпорядження або заборону дорожнього знака, тому що він був засніжений, не застосовується. Завдяки їхній формі всі вони впізнавані. У разі правопорушення, яке призвело до нещасного випадку, ви все одно можете бути покарані.

Також важливо знати: «хоч снігоприбиральники нині працюють вдень і вночі, не всі дороги можуть бути ідеально розчищені або покриті піском у будь-який час. “Ви повинні розрізняти їх залежно від типу дороги”, – каже Майр.

«Кожен, хто знає свої права та обов’язки як учасника дорожнього руху та активно їх дотримується, сприяє більшій безпеці на дорозі», — наголошує експерт.