Взимку на автомобільну батарею лягає підвищене навантаження. Результат – часті розряди АКБ. Однак біда може бути куди серйозніша, ніж двигун, що не подає ознак «життя». Нерідко акумулятор просто вибухає, причому навіть за невеликої мінусової температури.

Нагадаємо, що «зарядник» складається з пакетів пластин, занурених у електроліт, та пластикового корпусу. Цей корпус є досить міцним і навіть може витримати падіння з метрової висоти. Але куди небезпечніші внутрішні процеси.

Справа в тому, що згодом у батареї накопичуються гази, особливо якщо її періодично заряджають від зовнішнього джерела струму. Це призводить до закипання електроліту та виділення водню. Він поєднується з киснем, даючи в результаті гримучу суміш. Для вибуху достатньо однієї іскри.

Знаючи про це, виробники роблять у корпусі АКБ два вентиляційні отвори. Але деякі громадяни забувають зняти з них заглушки. Зазвичай похапцем, коли на морозі сів акумулятор і треба купити і поставити новий. Або просто закривають вентиляцію, щоб “укутати” АКБ перед холодами. Підсумок – швидка концентрація газів у корпусі.

Коли настає відлига і на вулиці вже не так холодно, громадяни активно експлуатують машину. Мовляв, вона довго стояла і має «пробігтися». У цьому випадку будь-яка «блукаюча» іскра призводить до детонації. Після сильного «бух» під капотом, видно пластикові уламки стінок акумулятора і електроліт, що витік. Якщо він потрапить на проводку, то момент «з’їсть» її.

Ще одна типова ситуація. Після того, як пройшли сильні морози і АКБ, що «ослабла», ледве крутить стартер, машину нерідко «прикурюють» від іншого автомобіля. Іскри при приєднанні «крокодилів» також призводять до вибуху.

А буває й зовсім «жорстко». Перепади температур викликають стрибки напруги у бортовій системі транспортного засобу. І найчастіше тоді, коли є якісь несправності. В результаті того, що «барахліт» регулятор, встановлений на генераторі, останній починає видавати напругу вище 14,7 вольт. Таким чином, акумулятор може закипіти і вибухнути прямо в русі. Пощастить, якщо “глюки” у проводці заздалегідь зафіксує борткомп’ютер і видасть помилку. Тоді можна зупинитися та оглянути підкапотний простір. А якщо ні, то доведеться викликати евакуатор і буксирувати залізного коня в сервіс.

Щоб уникнути проблем, достатньо регулярно оглядати батарею на предмет здуття, чистити від бруду сапуни і контролювати кількість електроліту, не даючи йому опуститися нижче норми. Нічого складного у цьому немає.