Електромобілі в Україні розробляють не одне десятиліття. Перший легковий електрокар створили на базі ЗАЗ-968, і він святкує своє 50-річчя. Про це повідомляє сайт «ТопЖир».

Електромобіль ЗАЗ-968 збудували в 1973 році у Запорізькому машинобудівному інституті — там існує окрема кафедра електричних машин. На вигляд він нічим не відрізнявся від стандартного “Запорожця”.

Замість 1,2-літрового бензинового двигуна встановили електродвигун ДК-908 потужністю 5,4 к.с. (4 кВт). Електричний “Запорожець” розвивав лише 60 км/год, зате розганявся до максимальної швидкості всього за 8 секунд.

Електромотор доповнили інноваційною системою управління імпульсним перетворювачем, що дозволяла плавно змінювати режими роботи. Також електрокар ЗАЗ-968 отримав систему рекуперації гальмівної енергії.

Свинцеві акумулятори забезпечили запас ходу в 100 км, але виявилися надто важкими — 400 кг. Саме з цієї причини електромобіль “Запорожець” залишився прототипом, і розвитку модель не отримала. Тим не менш, у 1974 році авто навіть отримало срібну медаль на ВДНГ.