Сьогодні, коли автомобілів з автоматичною коробкою передач на ринку стає все більше, слід приділяти особливу увагу саме надійності «автомата». Особливо корисно поцікавитися про те, як показує себе даний агрегат при появі у авто більш-менш значного пробігу. Зрештою АКПП є другим вузлом у машині після силової установки у питанні вартості обслуговування, ремонту та заміни.

1. Hyundai Creta

Цей автомобіль з 2009 року комплектується коробками передач A6MF1 і A6LF1. Обидва «автомати» відмінно себе показують. Проста та нескладна 6-ступінчаста коробка має анонсований ресурс у 180 тисяч км. Однак на практиці обидві моделі можуть пережити й усі 300 тисяч кілометрів. Крім Creta коробки зустрічаються в таких автомобілях як ix35, Soul, Tucson, Sportage, SsangYong та Jeep. В останніх двох випадках описувані коробки мають інші назви.

2. Volvo XC60

Автомобіль комплектується в тому числі автоматичною коробкою Aisin TF-80SC/81SC, яка на сьогоднішній день вважається однією з найнадійніших у світі. Щоправда, вузол досить старий, а тому його поступово знімають із виробництва та виводять із експлуатації. Трансмісія може витримати до 350 тисяч кілометрів пробігу без капітального ремонту. Окрім згаданої моделі авто іноді зустрічається на таких машинах як Land Rover Freelander та Land Rover Evoque.

3. Mitsubishi Pajero

Автоматична коробка Aisin TB-50LS з п’ятьма ступенями виготовляється з 2003 року і випускається до сьогодні. Спочатку проектувалась вона під силові агрегати V6. Зустріти трансмісію можна на різних моделях автомобілів, включаючи Fortuner, LC і Hilux відомого японського виробника. Існує думка, що в TB-50LS не потрібно міняти олію. Звичайно ж, це не так. Однак при правильному догляді коробка може витримати до 200 тисяч км пробігу без капітального ремонту.

4. Nissan X-Trail

У популярному кросовері дуже часто стоїть автоматична коробка передач моделі Jatco JF613E. Варто відразу відзначити, що випускається вона кількома виробниками, тому іноді проходить під індексами AJO, RE6F01A і F6AJA/W6AJA. Випуск трансмісії розпочався у 2006 році і з того часу не зупиняється. Коробка непогано переносить у тому числі досить агресивне середовище та легко витримує пробіг у 250 тисяч км. Тим не менш, розхідники в АКПП, що описується, все-таки доведеться міняти кожні 50-60 тисяч км.

5. Volkswagen Tiguan

Насамкінець не можна не згадати про шестиступінчасту автоматичну коробку передач 09M. Міцна, проста і надійна трансмісія робилася під німецькі двигуни об’ємом 3.5 літра. На сьогоднішній день коробка має багато модифікацій. Заявлений ресурс складає рівно 200 тисяч кілометрів. Однак ті, кому доводилося їздити на 09M, стверджують, що трансмісія може витримуватися 250 і навіть 300 тисяч кілометрів. При належному та сучасному догляді про капітальний ремонт можна буде не згадати дуже довго.