У автомобіля, як і будь-якого іншого складного механізму, існує безліч критеріїв, за якими його можна було б охарактеризувати. Одні цінують дизайн, інші цінують функціональність та внутрішнє оздоблення, третій категорії водіїв подавай динаміку та керованість. Однак все перераховане (і ще багато іншого) не має майже ніякого значення, якщо автомобіль не може похвалитися головним – надійністю. І так само, як на ринку є рекордсмени за швидкістю, є тут і рекордсмени за живучістю.

1. Renault Logan

Коли питання саме в «колесах», а не в якомусь там престижі чи статусі, то є сенс звернути увагу на старий-добрий «Логан» першого покоління. Простий, надійний, практичний і недорогий автомобіль при належному догляді прослужить вірою і правдою багато років. На вторинному ринку трапляються автомобілі цієї моделі з пробігом 700 тисяч км, які при цьому не перенесли жодного великого ремонту. Якщо вдасться знайти «первістка» без корозії та небитого, то грошей на покупку шкодувати точно не варто.

2. Nissan Almera Classic

Свого часу цей японський автомобіль справив на ринку справжній фурор. Хоча пристрасті вже давно вщухли, машинка все ще добре показує себе в справі. У всякому разі, якщо господар у неї був дбайливий та відповідальний. За свої гроші це відмінний варіант навіть за наявності дрібних «болячок» з електронікою. А ще «Альмера» — це рідкісний приклад того, коли автоматична коробка передач виявилася в рази надійнішою за механічну.

3. Toyota Corolla

У даному випадку йдеться про авто дев’ятого покоління. Гідний автомобіль за ті гроші, які сьогодні просять на вторинному ринку. Невибагливий і цілком надійний, чудово показує себе у справі, навіть маючи за плечима заповітний «десяток». При правильному догляді прослужить ще стільки ж. Слабке місце японського автомобіля – механічна коробка. Тому якщо і брати цю модель, то увагу слід сконцентрувати на пошуку варіантів з АКПП.

4. Toyota Prius

Перші проблеми виникають у автомобіля на проміжку 150-200 тисяч км пробігу. Однак, при належній увазі та своєчасному догляді без майже без проблем (і додаткових фінансових витрат) зможе проїздити ще майже стільки ж. Слабкими місцями є ремінь ГРМ, а також акумуляторна батарея. Вибирати слід тільки машину другого покоління.

5. Toyota RAV4

Варто звернути увагу на машини другого покоління в кузові XA20. Рекомендується віддати перевагу моделям з менш потужним силовим агрегатом з об’ємом на 1.8 літра. З 2.0 і 2.4-літровими установками RAV має ряд проблем. А ось повний привід і 1.8 – це майже швейцарський годинник у виконанні автомобільної промисловості.

6. Honda CR-V

Свого часу цей автомобіль позиціонувався як одна з кращих альтернатив для вже згаданого RAV4. Саме CR-V увійшов одним з перших до числа автомобілів з повним приводом, що підключається. Автомобілі другого покоління відрізняються неймовірною надійністю. Вони можуть без особливих зусиль прослужити 200 тисяч км пробігу, обходячись без серйозного ремонту. Сильною стороною таких Honda були і залишаються двигуни, тоді як слабким місцем можна вважати автоматичну коробку передач.

7. Mazda 3 BK

Незважаючи на солідний вік, даний автомобіль все ще залишається актуальним завдяки витривалості та надійності. Пам’ятають і люблять «трійки» насамперед завдяки одній із найкращих в історії антикорозійних обробок кузова. Руді плями на цій машині – це щось прямо надзвичайне.