Україна проводить реформування послуг та деяких правил стосовно оформлення транспортних засобів, їх перевірку та правила щодо них. Видання НВ розповіло, які нові послуги та правила очікують на водіїв з 1 лютого 2023.

Сервісний центр МВС продовжує розширювати мережу послуг, які водії можуть отримувати онлайн. Деякі послуги доступні для отримання в ДІЯ або Електронному кабінеті водія. Крім того, на водіїв чекають нові правила оформлення номерних знаків, електронні документи та правила перевірки на сп’яніння.

Оформлення належного користувача

З 1 січня 2023 діють нові правила оформлення належного користувача ― їх внесено у Порядок внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів, затверджений Постановою КМУ № 1145 8 жовтня 2022 року.

Належного користувача може отримати фізична особа, юридична особа, керівник або працівник, визначений керівником юридичної особи, яка є власником транспортного засобу.

Для цього їх дані вносяться до Реєстру, пов’язані із даними про авто. Оформити послугу тепер можна через:

  • територіальні органи з надання сервісних послуг МВС;
  • веб-додаток, розміщений на офіційному вебсайті Головного сервісного центру МВС;
  • Портал ДІЯ, у тому числі з використанням його мобільного додатка.

Строк оформлення ― доба, або дві доби, якщо потрібне уточнення інформації.

Нові автомобільні номери

Наказ МВС № 814 про Зміни до Вимог до державних номерних знаків транспортних засобів передбачає, що на номерних знаках автівок, які оформлятимуть онлайн та через додаток ДІЯ, замість перших двох літер, які позначають регіон, використовуватимуть нові позначення.

  • «ED», «DC» ― для авто, які були оформлені із застосуванням засобів електронного кабінету водія функціональної підсистеми Єдиного державного реєстру єдиної інформаційної системи МВС;
  • «DI», «PD» ― для авто, які були оформлені через Єдиний державний вебпортал електронних послуг, зокрема із використанням мобільного додатка порталу ДІЯ.

Збільшення податків за оформлення авто

У Головному сервісному центрі МВС інформують водіїв, що з 1 січня змінився розмір пенсійного збору при першій реєстрації легкового авто ― нового чи вживаного.

Із 1 січня 2023 пенсійний збір при першій реєстрації авто в Україні складає 2684 гривень, до цього він складав 2481 гривень.

Електронне свідоцтво про реєстрацію авто

З 2023 року МВС запровадило оформлення довідку за формою 083\о онлайн. За нею оформляються водійські права. У плані заходів щодо переведення послуг онлайн на дорогах передбачено, що планується видача номерів для колісних транспортних засобів, тобто, зокрема легкових авто в електронній формі, а також електронного свідоцтва про реєстрацію автівки.

Нові правила перевірки на сп’яніння

Процес перевірки водіїв на сп’яніння в Україні змінили. Про це повідомив представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук. Тепер він має проходити за участі двох свідків або під відеозапис. Крім того, нове правило поширюватиметься також на перевірку наркотичного сп’яніння та вплив лікарських засобів, які знижують увагу та швидкість реакції за кермом.

Допустимий рівень алкоголю в крові ― до 0,2 проміле. Штрафи за водіння в нетверезому стані не мінялися з 2021 року ― 17 тис. гривень та позбавлення прав на рік. Повторне порушення тягне 34 тис. гривень штрафу та позбавлення прав на 3 роки.

Оновлення системи ОСЦПВ

12 січня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт № 8300 про зміни в Закон Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Новий законопроєкт пропонує такі зміни:

  • впровадити пряме врегулювання у всіх випадках ДТП, коли пошкодження завдано лише транспорту;
  • зменшення строку розгляду заяви про виплати до 60 днів;
  • поширення дії страхового захисту на всіх пасажирів авто, яке спричинило пригоду;
  • підвищення максимальних розмірів страхової виплати;
  • пришвидшити гарантійні виплати потерпілим замість страховиків-банкрутів до 60 днів;
  • запровадити вільне ціноутворення для включення у систему ринкових механізмів;
  • встановити стандартний перелік документів та визначити підстави для відмови у здійсненні страхової виплати.

Замовлення номерів авто онлайн

Начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик анонсував замовлення автомобільних номерів онлайн.

Послуга стане доступною в Електронному кабінеті водія, як і більшість дійсних.

«В Електронному кабінеті водія можна буде перевірити доступність для замовлення і одразу замовити і оплатити виготовлення індивідуального номерного знака. Індивідуальні номерні знаки — це комбінація символів або може бути і графічний елемент. Наприклад, знак зі своїм іменем або зі своїм прізвищем чи з назвою і логотипом компанії», ― пояснив він.