Експерти вирішили розібратися, які «клінінгові» процедури необхідно проводити під капотом автомобіля.

Насамперед необхідно розібратися з питанням очищення моторного відсіку водою. Якщо ви не володієте достатнім досвідом, то від процедури очищення підкапотного простору слід відмовитися, щоб не пошкодити датчики, роз’єми та електронні блоки. Якщо залити свічки, то двигун може почати працювати нестабільно і як мінімум один з циліндрів може почати пропускати запалення, а горюча суміш, що не згоріла, буде викидатися в каталітичний нейтралізатор і догоряти там, розжарюючи його керамічні соти. У найгіршому випадку керамічний пил від сот може потрапляти у впускний колектор, а потім, потрапляючи в циліндри, може стати причиною виникнення задирів на стінках циліндрів.

На дуже старих автомобілях рідина може потрапити до трамблера, що призведе до збоїв у роботі системи запалення. Найімовірніше, доведеться продувати повітрям трамблер, а залиті контакти необхідно зачищати, адже інакше може розпочатися процес окислення та корозії.

Перед початком водних процедур слід захистити найвразливіші ділянки за допомогою плівки, клейонки та скотчу. Якщо ж не хочеться морочитися з підручними засобами, слід користуватися спеціальною автохімією.

Для очищення забруднених деталей слід нанести засіб на потрібний елемент, а потім протерти оброблювану ділянку ганчіркою. Якщо на контактах клем видно грязьовий наліт, то його слід відразу видалити, адже він буде перешкоджати нормальному контакту клем з проводами, і в результаті може почати нестабільно працювати цілий ряд електронних систем і виникнути проблеми з пуском мотора. Для очищення моторного відсіку та радіаторів від пилу, свіжого бруду, листя та пуху найкраще використовувати пилосос, щітку та просту ганчірку.

Увагу слід приділити області біля масляного щупа та маслозаливної горловини. Ці місця необхідно утримувати в чистоті, адже пісок та пил не повинні потрапляти в камеру згоряння або свічкові колодязі. Справа в тому, що дрібнодисперсний пил, потрапляючи в циліндри, може стати причиною появи задирів.

Фахівці рекомендують приділити увагу радіатору інтеркулера. Після їзди по брудних і запорошених дорогах на радіаторі може утворитися грязьова пробка, яка заважатиме нормальному охолодженню турбіни. Інтеркулер слід очищати приблизно раз на рік і переважно — навесні. Без уваги не слід залишати радіатори кондиціонера та охолодження двигуна. Для промивання радіатора двигуна найчастіше використовують несильний струм Керхера, а ось із очищенням радіатора кондиціонера доведеться повозитися довше. Слід видалити холодоаген із системи, а потім демонтувати вузли системи, які не можна промивати. Після цього, зрозуміло, доведеться встановити все назад, виконати вакуумізацію системи, заправити необхідну кількість холодоагенту та мастила.

Якщо не очищати дренажні канали та лотки для збору води біля основи лобового скла, то в порожнині може початися корозія металу. З часом через забиті дренажні канали вода може пошкодити електроніку.