В Україні хочуть зробити обов’язковою сезонну зміну шин: на літній гумі планують заборонити їздити з 1 листопада до 31 березня, порушників каратимуть штрафом. Окрім того, штрафи загрожують за несправні габаритні вогні.

«Апостроф» розповідає, які штрафи загрожують водіям в Україні в 2023 році.

Сезонна заміна шин стане обов’язковою

У Верховну раду внесено законопроект, який передбачає заборону експлуатації з 1 листопада по 31 березня транспортних засобів допустимою масою до 3,5 тонн, не оснащених зимовими або всесезонними шинами на всіх колесах. Для транспорту вагою понад 3,5 тонни в цей період обов’язковими стануть тільки зимові шини.

Габаритні вогні

Правила дорожнього руху передбачають, що перед початком руху водій має перевірити справність авто, у тому числі габаритні вогні. Штраф за несправні «габарити» становить 340 гривень, більше того, можна втратити право керування на 3-6 місяців.

Техогляд 2023

Хоча запровадження обов’язкового техогляду в Україні відклали до кінця війни, проте його все ще має проходити транспорт для комерційних перевезень.

Вартість проходження обов’язкового техогляду залежить від типу транспорту та його маси. Так, власник легкового автомобіля заплатить найменше – від 1120 гривень, тоді як ТО автобуса масою понад 5 тонн або вантажної машини масою понад 12 тонн коштуватиме 1344 гривень та 1440 гривень відповідно.