Якщо ви будете вірити маркетологам, то останні кілька років найкращим вибором для придбання був би кросовер. Через привабливість їхнього міцного вигляду та підвищеної висоти кузова вам може здатися, що саме такі автомобілі підходять для наших доріг й можете повірити, що вони дозволять вам рухатися там, де взагалі дорога відсутня.

Однак, попри те, що вони виглядають як позашляховики, ці машини не більше ніж сімейні хетчбеки і якщо ви вирішите поїхати далі ніж сягає сільська дорога, то залишитеся на місці й загрузнете в багнюці. Якщо ви справді хочете піднятися на кожну гору та перейти кожен струмок, тоді вам знадобиться справжній позашляховик.

Тому видання META розповіло про найкращі свіжі позашляховики, які створені для справжньої боротьби зі складним рельєфом. Як завжди, вибір непростий, коли справа доходить до цього класу автомобілів, оскільки деякі надають перевагу бездоріжжю понад усе, тоді як інші є надзвичайно універсальними й однаково весело перестрибують через каміння та м’яко несуться по автомагістралі.

ТОП-10 позашляховиків 2023 року

1. Land Rover Defender

Новий Defender є гідним наступником свого попередника й може зробити все та навіть більше, що стосується подолання перешкод на дорозі. Завдяки кутам виїзду та з’їзду близько 40 градусів і дорожнім просвітом 291 мм (завдяки пневматичній підвісці, що регулюється по висоті), цей автомобіль має все необхідне, щоб впевнено почуватися на найскладнішому рельєфі.

Тоді як система повного приводу Defender попереднього покоління з квадратним кріпленням була простою, останній автомобіль – це вершина витонченості, завдяки фірмовій системі Terrain Response, що дозволяє навіть новачкам у бездоріжжі долати найскладніші перешкоди. Новий Defender зберігає звання одного з найкращих позашляховиків й буде чудовим автомобілем навіть для тих, хто не любить бездоріжжя.

Зараз Land Rover пропонує чотири-, шести- та восьмициліндрові двигуни для автомобіля, але гібрид P400e став єдиним доступним з чотирициліндровим двигуном, тоді як усі дизелі тепер є рядними шістками. З усіх комплектацій виділяється дизельний D300, оскільки він поєднує в собі великий крутний момент із приємною економією палива, керованістю та вишуканістю й дозволяє покупцеві трохи зекономити, порівняно з вартістю інших версій автомобіля. Звичайно, жителям міста краще придивитися до гібридної версії.

2. Jeep Wrangler

Jeep нечасто оновлює Wrangler, але коли робить це, то виводить пересування бездоріжжям на новий рівень. Цей джип дбайливо зберіг улюблений дизайн — чиї круглі фари, знаменита решітка радіатора з семи рейок і сувора геометрія все ще впізнавані з оригінальних джипів Willys MB, вперше використаних у Другій світовій війні. Інтер’єр тепер більш просторий і преміальний, а зменшені двигуни ефективніші та краще поводяться на дорозі.

Звісно, ​​Wrangler залишається вражаючим за межами траси, особливо в тридверній комплектації Rubicon з її ступінчастою рамою, блокуванням диференціалів, шипованими шинами, спеціальними шарнірними осями, укріпленим днищем та видатними статистичними показниками кутів виїзду та з’їзду.

3. Toyota Land Cruiser

Ще одна ікона у світі позашляховиків, яка традиційно використовувалась у важкодоступних районах, де поламка автомобіля недопустима. Це позашляховик старої школи з рамною конструкцією кузова та великими цифрами у всіх аспектах. Land Cruiser отримав дуже високі оцінки за буксирування, проходження вбрід і їзду з низьким коефіцієнтом перепаду швидкості по найскладніший місцевості. Версії Utility з базовими специфікаціями, які можна впізнати за сталевими колесами, по справжньому доступні; тридверні пасажирські версії не набагато дорожчі; а п’ятидверні автомобілі зі специфікацією Invincible пропонують повний список обладнання та до семи сидінь.

Хоча ви можете вибрати Toyota з пневматичною підвіскою та шкіряними сидіннями, не чекайте, що вона буде їздити та керуватись як монококовий позашляховик від Audi чи Mercedes-Benz. Це інший звір — менш витончений на автомагістралі, але на недосяжному рівні в місцях, де вам справді може знадобитися подібний автомобіль, з репутацією механічної надійності та непорушної міцності, яку ревниво оцінюють усі його конкуренти.

4. Mercedes-Benz G-Class

Найкращі позашляховики, як правило, залишаються на ринку десятиліттями. І Wrangler, і Land Cruiser відомі уже декільком поколінням автолюбителів. Те саме стосується і G-Wagen (технічно тепер G-Class), який відомий ще усім як кубік, Ґелендваґен або гелік. У нас уявлення про цей автомобіль склалося, як про статусну машину для бізнесменів (або бандитів), які рідко пересуваються за межами хороших доріг, але насправді позашляхові можливості цього мерседеса вражають.

Цей Mercedes нещодавно отримав єдиний справді суттєвий редизайн за всю свою 40-річну історію. Унизу ви все ще знайдете шасі зі ступінчастою рамою, хоча передня підвіска тепер повністю незалежна, а вся установка була частково розроблена AMG. Результат – автомобіль із трьома диференціалами, що блокуються, збільшеним дорожнім просвітом і такими ж чудовими позашляховими здібностями, як і раніше, але тепер він значно краще відчувається на трасі. Перехід до рейкового рульового керування зробив тут найбільший внесок. Однак Mercedes також був симпатичним з класичними деталями, тому G зберігає традиційні ручки старого автомобіля з кнопковими замками, а самі двері зачиняються з таким же ретро-клацанням.

5. Land Rover Discovery

Land Rover Discovery п’ятого покоління саме той універсальний автомобіль, який часто шукають власники кросоверів. У загальних рисах він неймовірно компетентний на бездоріжжі, але це поєднується з чудовими манерами на дорозі. Куди б не потрапив Discovery, він робить це зі спокійною впевненістю.

Він не такий «непробивний» та чіпкий на бездоріжжі, як деякі автомобілі вище, але це стосується лише справді складних випадків. Передова система реагування на місцевість від Land Rover ефективно виконує більшу частину важкої роботи, тобто все, що вам потрібно робити, це керувати Discovery вгору та вниз по схилах. Чудова функція Progress Control працює як позашляховий круїз-контроль, щоб підтримувати вашу швидкість точно на потрібному для подолання перешкоди рівні. При цьому Discovery дарує своїм власникам те, що зазвичай цінується у кросоверах: стильний дизайн та розкішний просторий салон.

6. Ineos Grenadier

Цей позашляховик був створений для заміни Land Rover Defender. І це точно непогана заміна, коли справа доходить до підкорення дикої природи. Його здібності у важких умовах відповідають здібностям британської класики, яка так явно вплинула на його дизайн.

Відповідно до традиційної філософії 4×4, Ineos має традиційне шасі з лонжеронною рамою та пару живих осей. Але до цього він додає складні двигуни BMW (на вибір 3,0-літровий шестициліндровий бензиновий або дизельний двигун), восьмиступінчасту автоматичну коробку передач ZF і дводіапазонну роздавальну коробку Tremac для належної здатності їздити по скелях. Дорожній просвіт становить трохи більше 260 мм, тріо блокованих диференціалів плюс кути виїзду та з’їзду 35,9 градусів. Grenadier майже неможливо стримати на складному рельєфі.

Здібності до бездоріжжя та практична функціональність підкреслюють характер автомобіля, але в Ineos є й м’якіша сторона. Інтер’єр просторий і поєднує в собі легкість використання з достатньою розкішшю, щоб привабити любителів преміальних матеріалів, які роблять Grenadier за духом ближчим до Mercedes G-Wagon, ніж до останнього Defender.

7. Ford Ranger Raptor

Оригінальний Ranger Raptor був доволі суперечливим. Його 2,0-літровий дизель не міг відповідати талантам шасі, що змушувало водіїв помилково думати, ніби вони можуть впоратися з етапом ралі Дакар. На щастя, абсолютно нова версія зберігає високошвидкісну позашляхову майстерність свого попередника, але тепер у неї трохи більше м’язів від 3,0-літрового V6 з турбонаддувом потужністю 288 к.с.

Правда це робить Raptor більше жвавим, ніж справді швидким на дорозі, але цього достатньо, щоб здивувати кількох любителів кросоверів. Це все ще великий автомобіль, і з масивними позашляховими шинами та довгою підвіскою йому не вистачає точності, виваженості та зчеплення з асфальтом, але все міняється у районах, де дорога зникає.

Найбільше тут вражає модернізована підвіска Ford та її розумні адаптивні амортизатори Fox з електронним керуванням «Live Valve», які можуть згладити будь-який рельєф під колесами. Вона дозволяє автомобілю буквально нестись бездоріжжям на швидкостях, при яких більшість позашляховиків просто розвалилися б.

Це все ще нішевий автомобіль й вам доведеться знайти безлюдний кар’єр для того, щоб розкрити справжній потенціал Raptor.

8. Suzuki Jimny

Suzuki позиціонує Jimny як єдиний у світі легкий «правильний» позашляховик, з чим важко не погодитись. Автомобіль важить трохи більше 1100 кг, але використовує шасі зі ступінчастою рамою, з жорсткою підвіскою на обох кінцях і повнопривідною коробкою передач з низьким передаточним числом. На жаль, блокування диференціалів немає, але з ціною від 20 000 доларів цього й не варто було очікувати.

Позашляхові можливості цієї автівки справді вражають, а її кути виїзду та з’їзду перевершують Wrangler, що є неабияким досягненням. Ви точно не будете переживати, коли «випадково» заїдете у якийсь ліс чи гори (звичайно ви заїдете туди невипадково, адже вас попросить про це внутрішній голос Jimny).

На додачу до позашляхових вмінь, Jimny може похвалитися милим дизайном, що добре для Suzuki, але не надто добре для покупців. Легко уявити людей, які спокусяться дизайном Jimny, але не будуть спішити виїждати на бездоріжжя, а на трасі цей автомобіль важко назвати вражаючим. Його атмосферний 1,5-літровий бензиновий двигун не є особливо економічним, його багажник крихітний, а його поведінка на дорозі навряд сподобається вибагливим й досвідченим водіям.

Це не найкращий автомобіль на кожен день (і тим паче не сімейний), але він буде практично ідеальним вибором для кур’єрів, сантехніків, будівельників та інших спеціалістів, які працюють саме у важкодоступних районах.

9. Ssangyong Rexton

Це повнорозмірний позашляховик для покупця з обмеженим бюджетом. Ssangyong Rexton не завжди був таким охайним автомобілем, як зараз, але він завжди був справжнім позашляховиком. У цій останній версії ви отримуєте сім місць, конструкцію ступінчастої рами, механічний повний привід із можливістю блокування з обмеженим ходом, електронний контроль при спуску та 2,2-літровий дизельний двигун потужністю 201 к.с.

Автомобіль керується та працює краще, ніж їде: його шасі зі ступінчастою рамою робить його трохи грубим на дорозі з горбками та вибоїнами, але він також неочікувано добре керується, як для великого автомобіля, а його двигун і коробка передач справляються зі своєю роботою на відмінно.

Для серйозного забруднення брудом підвіска зі сталевою котушкою фіксованої висоти та кути кліренсу, які в деяких випадках лише трохи перевищують 20 градусів, не найкращим варіантом. Але якщо вам доводиться долати здебільшого траси та поля, і вам потрібен великий, економічно ефективний спосіб їх подолати – Rexton вартий уваги.

10. Dacia Duster

Для того, щоб відправитися поза звичними шляхами, але не за всі гроші, Dacia Duster уже декілька років залишається чи не найкращим варіантом. Вона уже не така дешева, як раніше (зараз немає повнопривідної версії початкового рівня Access), але її ціна все ще залишається на дні (в хорошому сенсі) ринку позашляховиків.

Duster не подарує такої ж впевненості на бездоріжжі, як більшість автомобілів у цьому списку, але точно дасть фору більшості кросоверів. Хитра система повного приводу дозволяє вибрати передній привід для дороги, режим Auto, який швидко вмикає задню вісь, коли він виявляє пробуксовку коліс, або режим Lock, який встановлює розподіл крутного моменту на рівні 50:50 для найкращого зчеплення на бездоріжжі.

Також є коротша перша передача для підйому на круті схили та контролю спуску з пагорба. Крім того, інформаційно-розважальна система оснащена компасом і висотоміром, тож ви знаєте, куди ви прямуєте та чи не збираєтеся перевернутися. Проте найкращими позашляховими характеристиками Duster є пристойний дорожній просвіт і відносно невелика маса, що дозволяє йому навшпиньках долати деякі перешкоди, які могли б потопити конкурентів у важкій вазі.

Подібно до найкращих у цьому списку, Duster також чудово почувається на асфальті. Ця машина другого покоління виглядає набагато сучаснішою та спокійнішою, ніж її попередниця. Рульове управління є точним і чітким, контроль кузова хороший і зчеплення більш ніж достатньо. Duster також добре їздить завдяки м’якій підвісці з довгим ходом у поєднанні з високопрофільними шинами, які дають змогу долати лежачі поліцейські та вибоїни з надзвичайною впевненістю.