З настанням холодів потрібно міняти літню гуму на зимову. Пропонується з 1 листопада до 31 березня дозволяти водіям їздити на транспортному засобі лише після зміни шин. В іншому випадку водіям транспортних засобів загрожує штраф, повідомляє «Стіна».

Мало того, народні депутати, які подали цей законопроєкт, пропонують заборонити експлуатацію з 1 листопада по 31 березня транспортних засобів допустимою масою до 3,5 тонн, якщо власник машини не оснастив її зимовими або всесезонними шинами на всіх колесах.

При цьому, якщо транспортний засіб важить понад 3,5 тонни в зазначений період для них обов’язковими стануть тільки зимові шини.

Крім того, чиновники ще пропонують внести зміни до ч. 1 ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, додавши штраф за їзду літньою гумою взимку. Його розмір встановлять у розмірі 340 гривень.

У записці пояснення до законопроєкту автори вказують, що в ПДР України на цей момент ніяк не врегульована сезонна зміна гуми. Все зараз залежить від рішення водія.

При цьому наводиться статистика, згідно з якою пік ДТП припадає на пізню осінь і ранню зиму, коли багато водіїв не поспішають міняти літню гуму на зимову.

При цьому в ПДР України зазначено, що заборонено використовувати колеса з глибиною протектора менше ніж 1,6 мм.

Шини мають свій термін придатності, з часом гума стає менш еластичною, забезпечує найгірше зчеплення з дорогою, тріскається.

Згідно із загальноприйнятим правилом, міняти літню гуму на зимову варто, якщо на вулиці температура опустилася нижче +7.