Посвідчення водія — один із важливих документів, що дає право керувати транспортними засобами в усьому світі. В Україні під час дії воєнного стану відбулись деякі зміни у процесі обміну та отримання вперше посвідчення водія.

Про це в ефірі загальнонаціонального марафону «Єдині новини» нагадав начальник Головного сервісного центру МВС Микола Рудик, пише borgexpert.com.

Обмін посвідчення водія в Україні можна здійснити онлайн і офлайн

«Протерміновані посвідчення водія вважаються дійсними на всій території України. Це врегульовано Постановою Кабінету Міністрів №184, яка була прийнята ще в березні минулого року, і передбачає продовження терміну дії посвідчень водія на весь час дії воєнного стану та один рік після його скасування. Також для обміну зараз не потрібна медична довідка про придатність для керування транспортними засобами», — пояснив Микола Рудик.

Не зважаючи на дійсність протермінованих посвідчень, українці відповідально ставляться до стану своїх документів та здійснюють обмін посвідчення водія. У 2022 році зокрема послугою обміну скористались понад 546 тисяч разів, а послугою відновлення посвідчення водія після втрати чи викрадення — понад 67,5 тисяч осіб.

«На території України обмін та відновлення посвідчення водія офлайн надають 146 сервісних центрів МВС. А також замовити послугу можна онлайн через Електронний кабінет водія. Вартість у сервісному центрі МВС — орієнтовно 300 грн. Вартість в Електронному кабінеті водія — 254 грн за бланк і 294 за логістичні операції. При цьому замовити послугу обміну або відновлення посвідчення водія в Електронному кабінеті водія можна як з отриманням в сервісному центрі МВС, так і з доставкою Укрпоштою навіть кур’єром додому», — зазначив начальник Головного сервісного центру МВС.

За три місяці, як послуга надавалась у 2022 році сервісні центри МВС успішно опрацювали 10 382 заяви, з них понад 4 тисячі було з доставкою Укрпоштою.

Якщо посвідчення викрали

Громадянин, в якого вкрали посвідчення водія, може його відновити у будь-якому сервісному центрі МВС. Для цього треба мати на руках свій паспорт, ідентифікаційний код та заяву про викрадення документу від Нацполіції. Показувати медичну довідку під час дії воєнного стану при обміні або відновленні посвідчення водія – необов’язково.

Далі треба сплатити послугу та отримати нове посвідчення водія.

Обмін посвідчення водія за кордоном

Також послуга обміну українського посвідчення водія на українське надається на території Польщі завдяки співпраці сервісних центрів МВС та ДП «Документ».

За межами України обміняти національне посвідчення водія на таке ж українське можна у 4 центрах ДП «Документ» у Польщі:

  • Варшава;
  • Гданськ;
  • Краків;
  • Вроцлав.

«Ми бачимо, що не дивлячись на те, що надаємо онлайн послугу обміну посвідчення водія через Електронний кабінет водія, все одно є багато бажаючих обмінювати свої посвідчення офлайн. У 2022 році майже 3 тисячі українців в Польщі обміняли посвідчення водія. А з початку 2023 року, тобто, фактично за 1 місяць — уже 1 540 успішних обмінів спільно з ДП «Документ», — розповів Микола Рудик.

Ще одна опція заміни посвідчення водія: українського на національне посвідчення тої країни, де в людини тимчасовий прихисток або посвідка на постійне проживання.

«Тут співпраця України та кількох інших країн завершилась підписанням двосторонніх угод, згідно з якими обмін посвідчень відбувається без складання іспитів. Головний сервісний центр МВС працює також і над розширенням цього переліку країн, щоб наші громадяни обмінювали посвідчення за спрощеною процедурою, тобто, без складання іспитів. На опрацюванні зараз угода із Литвою», — розповів Микола Рудик.

А вже зараз усі, хто має українське посвідчення водія можуть без складання іспитів обміняти його в таких країнах:

  • Іспанія;
  • Італія;
  • Об’єднані Арабські Емірати;
  • Туреччина.

За такої процедури обміну людина звертається з документами до уповноваженого органу видачі посвідчень водія, чекає розгляду запиту до України через посольство чи консульство і отримує, наприклад, італійське посвідчення водія.