Компанія Renault планує у 2024 році випустити на ринок оновлений купе-кросовер Renault Arkana, пише today.ua. Чи випускатиме його Запорізький автомобілебудівний завод (ЗАЗ)?

Renault серійно випускає Arkana із 2019 року. Цей купе-кросовер зайняв важливу нішу на європейському ринку, а його продаж постійно збільшується. Зараз Arkana продається у країнах Європи, а також у деяких інших країнах. У Південній Кореї ця модель відома під назвою XM3 (там її випускає компанія Samsung Motors).

В Україні деякий час Renault Arkana випускав ЗАЗ – з 2020 року до лютого 2022 року. Ці автомобілі збирали з машинокомплектів, які отримували із РФ. Після того, як 24 лютого 2022 року розпочалося повномасштабне вторгнення в Україну російських окупаційних військ, виробництво Arkana у Запоріжжі припинилося.

Зараз у Запоріжжі, яке є прифронтовим містом, легкові автомобілі не випускають. Але не виключено, що у майбутньому ЗАЗ знову почне випускати автомобілі, коли ЗСУ звільнять тимчасово окуповані українські території та російських окупантів виженуть із України.

Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна може перемогти у війні з Росією у 2023 році. Але це залежатиме від самих українців, від їхньої міцності та від допомоги міжнародних партнерів. Після закінчення війни ЗАЗ, мабуть, зможе відновити виробництво автомобілів, але вже не з російських машинокомплектів, а з машинокомплектів, наприклад, з Південної Кореї.

Яким буде оновлений Renault Arkana? Він збереже свій незвичайний стиль, але все ж таки отримає певні зміни у дизайні.

У лінійці двигунів мають відбутися деякі зміни. Бензинові мотори залишаться, але Renault запропонує покупцям версії з модернізованою «м’якою» гібридною силовою установкою.

Також не виключено, що французький автогігант здивує покупців новою версією з повноцінною гібридною силовою установкою (PHEV). Таку гібридну силову установку вже має кросовер Renault Captur. Її загальна потужність складає 160 к.с. Це ще офіційно не підтверджено, але Arkana PHEV міг б допомогти компанії Renault значно скоротити рівень викидів СО2.