В Україні планують оновити норми автострахування. Законопроєкт №8300 “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів” пройшов перше читання, свідчить інформація на парламентському сайті. Про це інформує «Апостроф».

Документ передбачає збільшення страхових сум та інші покращення у даній сфері.Законодавство у цій галузі не оновлювалось із 2005 року. Його автором, зокрема, виступив голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Як прокоментувала його норми адвокатка Тетяна Даниленко, закон регулює відносини у сфері обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, покликаний забезпечити здійснення виплати за шкоду, завдану життю, здоров’ю та/або майну потерпілих осіб під час використання наземного транспорту.

Зміни до чинного законодавства обумовлені “недосконалістю процедур розрахунку та здійснення страхової виплати з відшкодуванням шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди, низьким лімітом відповідальності страховика, державним регулюванням ціноутворення за цим видом страхування, а також низькою ефективністю системи управління Моторного (транспортного) страхового бюро України та обмеженою роллю держави в контролі за його діяльністю”.

За словами юристки, у разі затвердження законопроєкту система ОСЦПВ зміниться докорінно. Зокрема, збільшаться суми страхових виплат у разі аварій, розшириться список транспортних засобів, які обов’язково потребуватимуть страхування, зміняться терміни розгляду заяви про страхову виплату.

Чинна процедура розрахунку з учасниками ДТП доволі недосконала, а суми виплат відрізняються від розмірів, встановлених у Європейському Союзі.

Очікуються такі оновлення, які наблизять до вимог Директиви 2009/103/ЄС:

  • поступове підвищення максимальних розмірів страхової виплати;
  • пришвидшення гарантійних виплат потерпілим замість страховиків-банкрутів (щонайбільше 60 днів);
  • запровадження прямого врегулювання в усіх випадках ДТП, коли пошкодження завдано тільки транспорту;
  • поширення дії страхового покриття на всіх пасажирів авто, через який сталася аварія;
  • запровадження вільного ціноутворення для включення в систему ринкових механізмів;
  • зменшення терміну розгляду заяви про виплати з 90 до 60 днів;
  • встановлення стандартного переліку документів і визначення підстави для відмови у здійсненні страхової виплати.

Як пояснює адвокат, ухвалення закону підвищить тарифи ОСЦПВ, проте суми виплат за полісами стануть суттєво більшими, а страховики компенсуватимуть збитки швидше, тоді як контроль за їхньою платоспроможністю посилиться. Планують впровадити електронні технології.

Із позитивного, отримаємо зменшені строки розгляду заяви про здійснення страхової виплати з 90 до 60 днів з дня подання такої заяви страховику. Скасують максимальні розміри страхової виплати за шкоду, заподіяну майну потерпілих, у разі оформлення документів про ДТП, шляхом складення Європротоколу.

Посилиться рівень захисту потерпілих в аваріях: суми з часом приведуть до розмірів, встановлених в країнах ЄС. Для порівняння, зараз ліміт відповідальності страховика за шкоду, заподіяну життю та здоров’ю, становить 320 тис. грн на одного потерпілого (незалежно від кількості потерпілих), а за шкоду, заподіяну майну потерпілих, – 160 тис. грн на одного потерпілого, проте не більше 800 тис. грн на одну страхову подію.

За чотири роки після введення закону в дію сума за шкоду, завдану життю та здоров’ю потерпілих осіб, збільшиться:

  • на першому етапі до 1 млн гривень на одного потерпілого;
  • до 20 млн гривень на один страховий випадок (незалежно від кількості потерпілих осіб);
  • до 2 млн гривень за шкоду, завдану майну потерпілим на один страховий випадок (незалежно від кількості).

Розмір виплати згодом підвищиться ще.