Реальність така, що більшість покупців не можуть дозволити собі нове авто, а тому вони змушені переходити на вторинний ринок та підбирати відповідні варіанти там. Експерти назвали ТОП-7 найнадійніших і довговічніших автомобілів у ціновому сегменті від 300 тис. до 1 млн грн.

1. Hyundai Solaris/Kia Rio

Перед вами два автомобілі корейських марок, які мають ідентичну бортову начинку, тому їх можна об’єднати в одну групу. До речі, особливості вибору, обслуговування та експлуатації теж однакові.

Якщо бюджет покупки обмежений, знайти гідний варіант третього покоління буде проблематично, тому краще відразу дивитися на попередні серії. У цьому важливо бути дуже уважним, т.к. Існує великий ризик купити машину з каршерингової компанії або служби таксі.

Ключова запорука успішної угоди – прозора історія та докладна інформація про сервісне обслуговування та експлуатацію транспортного засобу. Також рекомендується відразу віддавати перевагу зразкам у кузові хетчбек, оскільки вони менш затребувані для таксі і частіше купуються приватними особами.

У плані надійності і Hyundai Solaris, і Kia Rio – чудові автомобілі. Однак, якщо на одометрі відображається пробіг понад 100 000 км, краще вибирати варіанти з 1,4-літровим бензиновим двигуном, т.к. Найбільш потужний агрегат об’ємом 1,6-літра через 120-150 тис. км пробігу починає підносити власникам неприємні сюрпризи.

Наприклад, після досягнення цієї позначки часто трапляються пошкодження каталізатора вихлопної системи з подальшим ремонтом ремонту мотора або його заміною.

2. Volkswagen Polo

Далі йде ще один бездоганний бестселер у бюджетному ціновому сегменті. Найбільшу популярність має модель з 1,6-літровим двигуном, що видає 90 і 105 л. с. до рестайлінгу, та по 90 та 110 сил після модернізації у 2015 році.

Ключовою відмінністю підігрітого силового агрегату від попередніх моделей є використання ременя ГРМ, а не ланцюга. Ланцюгові мотори вважаються довговічнішими, але працюють голосніше. А на тлі не найкращої шумоізоляції салону такий шум суттєво погіршує комфорт поїздки.

Що стосується трансмісій, то і механічна коробка передач, і автомат Aisin японського складання цілком надійні та довговічні. При своєчасному технічному обслуговуванні, заміні олії та витратних матеріалів вони прослужать кілька сотень тисяч кілометрів без нарікань.

Найзарядженіша версія Volkswagen Polo з 1,4-літровим турбованим двигуном і роботизованою коробкою DSG після низки модифікацій стала досить надійним і стійким до зносу автомобілем. Але знайти модель нових років випуску, тим більше після 2014 року, з невеликим пробігом і гарним косметичним станом за суму до 300 000 гривень вкрай складно.

3. Renault Logan/Sandero

Найбільш бюджетний представник модельного ряду французького автоконцерну продається у величезній кількості на вторинному ринку. Ключовою перевагою цього автомобіля є те, що зі зміною генерації він втратив неймовірний попит серед таксистів та власників таксопарків.

Безумовно, як і раніше, є високий ризик нарватися на машину, що була на експлуатації в таксі або каршерингу, але він набагато нижчий, ніж у випадку з двома попередніми варіантами. Сам автомобіль досить надійний, т.к. версії для нашого ринку відрізнялися лише зовнішнім виглядом та списком бортового оснащення.

Гама двигунів та коробок передач практично ідентична хетчбеку та седану першого покоління. Однак у «свіжих» Сандеро та Логан з’явився роботизований агрегат Easy R. І хоч до нього є питання щодо надійності та комфорту експлуатації, у нього є група шанувальників як на місцевому, так і на зарубіжному ринках. Звичайно, загальна частка таких автомобілів від обсягу продажів не перевищує 3%, а на вторинному ринку вони представлені в одиничних екземплярах.

Після рестайлінгового оновлення наприкінці 2018 року і хетчбек, і седан отримали варіативну трансмісію Jatco замість гідромеханічного “автомата”. Цей комплекс не викликає особливої ​​довіри у споживачів, але в цілому він не має особливо слабких та вразливих місць. При цьому термін служби агрегату досить мізерний, а знайти хороший зразок до 300 тис грн. Майже неможливо. Тому доведеться задовольнятися або 5-ступінчастою МКПП або 6-діапазонним класичним «автоматом».

4. Toyota RAV4

Говорячи про надійні та довговічні машини в сегменті до 500 тис гривень, буде справедливо розглянути азіатські кросовери. Отже, за статистикою 9 із 10 власників Тойота РАВ4 ніколи не скаржилися на будь-які проблеми зі своїм автомобілем. Це підтверджується результатами досліджень північноамериканського агентства JD Power та експертами аналітичного центру Consumer Reports. Також на безкомпромісну надійність автомобіля неодноразово вказували європейські спеціалісти клубу ADAC.

Еталонна надійність властива майже всім поколінням легендарного кросовера, т.к. рік у рік йому вдається завойовувати високі місця у рейтингах якісних авто. Якщо бюджет купівлі обмежений сумою 500 тис. гривень, є всі шанси «зловити» модель третьої генерації, яка вироблялася в 2005 по 2014 роки.

Більше того, у цьому сегменті цілком реально знайти рестайлінговий зразок 2010 року – відповідно, вік автомобіля становитиме 10-12 років, що дуже непогано. При цьому на борту десятирічних кросоверів буде все необхідне для комфортної їзди 2022 року.

У плані технічного оснащення Toyota RAV4 показує непогані результати. Під капотом встановлювалися 2.0 та 2.4 літрові «атмосферники», які користуються репутацією практично вічних двигунів. Варіативна коробка пари з молодшим силовим агрегатом працюють практично ідеально.

Якщо подібна трансмісія здається вам дивовижною, можна вибрати класичну автоматичну коробку передач, т.к. вона теж не вбивається. Крім того, у гамі моторів є і 2.2-літрова дизельна установка, що працює спільно з АКПП. Але знайти подібний автомобіль на вторинному ринку – рідкість.

5. Honda CR-V

Японський кросовер має великий попит на вторинному ринку. Це пояснюється кількома факторами:

  • по-перше, сервісне обслуговування та ремонт автомобіля не доставляють власнику особливих складнощів або матеріальних витрат;
  • по-друге, кількість пропозицій на ринку досить велика, що дозволяє підібрати оптимальний варіант, виходячи зі своїх переваг та запитів.

Крім того, автомобіль регулярно займає лідируючі місця в рейтингах надійності, адже проходить до 300-350 тис. км. без капітального ремонту, причому на будь-яких версіях та модифікаціях.

Такі результати підтверджуються експертами з агентства Consumer Reports, які називають кросовер одним із лідерів у своєму класі. Поряд із цим він довгі роки входить до трійки лідерів німецької компанії TUV серед 10-річних автомобілів.

Дорестайлінгові CR-V третьої генерації, які вироблялися в 2009 по 2012 роки, коштуватимуть близько 500 тис. гривень. За цю суму можна знайти гідний зразок у пристойному стані, який прослужить довгі роки без нарікань. До того ж коробка-автомат у третьому поколінні досить надійна. Те саме стосується атмосферних двигунів на 2.0 і 2.4 літри зі 150 і 166 л. с. відповідно.

6. Kia Sportage

За останні роки південнокорейські кросовери суттєво піднялися на позиціях щодо надійності та відмовостійкості. І легендарний Kia Sportage зумів перевершити споріднений Hyundai Santa Fe, продемонструвавши високу якість складання та довговічність. Це неодноразово підтверджувалося фахівцями із Consumer Reports.

Випущені до 2015 року кросовери третього покоління мають статус лідерів серед надійних кросоверів до 500 тис гривень. За цю суму цілком реально купити автомобіль віком до 9 років із 2-літровим 150-сильним силовим агрегатом, механічною або автоматичною коробкою передач. При дбайливому догляді та своєчасному обслуговуванні такий тендем працює коректно довгі роки, як та інші вузли представників серії.

7. Toyota Camry

Унікальна у своєму роді машина японського складання хоч і позбавлена ​​високотехнологічних рішень та опцій, але користується величезною популярністю через надійність. Справа в тому, що японські інженери використовують виключно перевірені технології та стандарти якості. Природно, через якийсь час витратні матеріали та лакофарбове покриття Toyota Camry піддаються зносу, але підвіска та силові агрегати практично невразливі до поломок.

На практиці всі вузли автомобіля працюють, як нові, навіть через 100 тис. км пробігу. За 700 тис гривень можна купити Toyota Camry 7-го покоління в кузові 50 або 55 (рестайлінговий варіант). За цю суму можна підібрати версію з топовим 3,5-літровим V6, при цьому найбільшою популярністю користуються 2 та 2,5-літрові агрегати зі 149 і 181 к.с. потужності.

Зразки з молодшим двигуном вимагають ретельнішого вибору, оскільки вони дуже популярні серед служб таксі та каршерингових компаній у категоріях «комфорт плюс» та «бізнес». Також ці автомобілі часто зустрічаються в корпоративних парках, тому є ризик купити зразок зі скрученим пробігом.