Експерти розповіли про те, чому автомобіль необхідно час від часу «підбадьорювати», практикуючи їзду на високих обертах.

Нерідко акуратні автолюбителі воліють рухатися містом і трасою в спокійному режимі. Таким чином, двигун не отримує зайвого навантаження, а підвіска і трансмісія не страждають від неякісних доріг. Але постійно практикувати це не слід.

При постійній їзді в спокійному режимі деталі кривошипно-шатунного механізму починають відчувати підвищені навантаження, а продуктивність масляного насоса знижується, що створює передумови для масляного голодування елементів силового агрегату. Зрештою, це може стати причиною появи задирів на стінках циліндрів. Фахівці рекомендують час від часу добре розкручувати двигун. На думку фахівців, необхідно утримувати обороти колінвала на позначці 4500 — 5000 об/хв протягом як мінімум 30 хвилин під час руху на високих швидкостях.

Ця «прожарка» дозволить ефективно очищатися від нагару камерам згоряння і свічкам запалювання, а через збільшення обсягу газів, що відпрацювали, будуть ефективніше очищатися елементи турбокомпресора (в разі його наявності).

Якщо періодично не навантажувати силовий агрегат, то на торці клапана з часом з’являється виїмка через тиск штовхача. Зрештою це призведе до підвищеного зносу деталі та наблизить капремонт.

На підвищених оборотах можна вирішити ще одну проблему. У піддоні картера двигуна може накопичуватися волога в результаті конденсації, яка може змішуватися з моторним маслом і прискорювати зношування силового агрегату. Іншими словами, даючи мотору попрацювати на високих оборотах, ви «просмажуєте» також і масло, покращуючи його експлуатаційні властивості.

Так звану «прожарку» своєму двигуну слід влаштовувати виходячи з того, скільки років автомобілю. На новому автомобілі цю процедуру здійснювати не варто, а якщо двигун не обкатаний, то і зовсім не радиться. Для машин з пробігом двигун слід розкручувати приблизно раз на 2–3 тис. кілометрів пробігу. Але зловживати цим не слід, адже за постійної їзди на високих оборотах двигун також може постраждати.