Хоч ціни на паливо в Україні значно впали останнім часом, однак вон все одно залишаються високими, у зв’язку з чим кожен водій шукає спосіб зекономити на витраті бензину, дизелю чи автогазу.

«Апостроф» розповідає, яка їзда за автомобілі вважається найбільш економною.

Витрата палива залежить від низки факторів: потужності авто, його маси, рельєфу місцевості, де воно рухається, швидкість руху тощо. До того ж на економічний режим руху впливає коефіцієнт аеродинамічного опору, потужність двигуна, а також тип і кількість передач коробки, які в кожної машини різні.

Водночас є дещо спільне: паливо витрачається інтенсивніше, коли колінчастий вал двигуна більше обертається. Наприклад, рух у режимі «газ-гальмо» чи розгін одразу з педалюю донизу спричиняють значні втрати пального.

Якщо у вас бензиновий мотор, то варто обмежувати кількість оберів за хвилину до 2000-2500, і коли ви утримуватиме стрілку тахометра в цих межах — витрата палива буде мінімальною. У разі наявності турбодизельного силового агрегату, то потрібно зменшити діапазон обертів до 1500-2000 за хвилину.

У межах зазначених діапазонів середня швидкість на різних автомобілях становитиме близько 75-90 км/год, і вона буде найекономнішим режимом під час руху на трасі.