Всі знають, що до 1980 року відносини між СРСР та США були напружені до краю. Ще б пак, країни розмовляли мовою санкцій, погроз і шантажу, а справа стрімко наближалася до нової світової війни. У таких умовах говорити про офіційний експорт радянських машин до Америки не могло бути й мови. А ось зараз популярність радянських автомобілів у США неухильно зростає.

Так стало відомо, що американські автолюбителі та колекціонери по можливості скуповують радянські автомобілі, повідомляє Hyser.

Ще б пак, у Сіетлі, наприклад, діє клуб автомобілів, вироблених у Радянському Союзі, у Лос-Анджелесі функціонує товариство «СССР Garage», а в Нью-Йорку та Майамі регулярно проходять виставки радянських ретро-автомобілів.

При цьому аматорами радянської техніки в США є здебільшого вихідці з Росії та країн СНД. Усього 10% колекціонерів радянських авто ніяк не пов’язані з Росією і не знають російську мову.

До речі, найбільше американців у радянських автомобілях дивує відсутність підсклянників, оскільки в американських авто вони встановлюються майже з п’ятдесятих років. Їм не поясниш, що в СРСР у них просто не було чого ставити.

Ще один сюрприз — відсутність деяких моделей підголівників. Коли американці бачать такі автомобілі, лише нервово посміюються, питаючи про подушки безпеки.

При цьому вартість радянських автомобілів у Штатах дуже сильно варіюється в залежності від стану та апетитів продавця. Наприклад, ціни на «Запорожці» у музейній кондиції можуть починатися від 8 тисяч доларів з доставкою та розмитненням, а закінчуватись на 27 тисячах. І хоч нам тут незрозуміло, хто купуватиме ці шедеври автомобілебудування за такі гроші, але практика показує, що рано чи пізно клієнт перебуває.

До речі, нещодавно в сонячній Каліфорнії було помічено ЗАЗ-968А. Його робили ще в той час, коли молдинги на китайських фабриках вміли фарбувати більш менш рівно, а деталі не клеїли вгору ногами.

І, подивившись відео, кожен скаже, що цей автомобіль насправді виглядає круто, він навіть демонструє себе якимось стильним та непідвладним часом.