Фахівці розповіли, як повернути потужність двигуну автомобіля після зими.

Типовим ознаками зниження потужності двигуна є млява реакція на газ, плаваючі обороти і динаміка, що погіршилася. Найчастіше з цими проблемами стикаються автолюбителі, які ставлять свої автомобілі на прикол взимку і не їздять на них аж до весни.

Фахівці відзначають, що під час простою нерозчинні фракції в паливі (вода, бруд, іржа) ростуть «як на дріжджах», а при наступному запуску двигуна вони практично моментально потрапляють у паливну систему і швидко засмічують її. У першу чергу страждають паливні трубки, фільтри та форсунки. Через ці проблеми двигун може почати «троїти», а автомобіль буде трусити. При наборі швидкості будуть відчуватися провали в тязі, які провокують ненормальні переривчасті прискорення.

У такому разі рекомендується змінити паливний та повітряний фільтри. Можливо, дані елементи жодного разу не змінювалися (якщо автомобіль не новий), хоча перший зазвичай рекомендується міняти раз на 20–25 тисяч кілометрів, а другий — раз на 30–45 тисяч кілометрів пробігу.

Якщо ж проблему не вдалося вирішувати таким чином, варто замінити свічки. Через довгий простой, часту їзду в пробках і використання неякісного палива свічки виходять з ладу раніше часу, і тяга двигуна знижується.

Зниження потужності двигуна може виявлятися через низьку компресію в одному або декількох циліндрах. Визначити зниження компресії можна за характерними бавовнами, «плаваючими» оборотами, диму з глушника і т.д.

Особливу увагу потрібно приділяти турбованим двигунам. Якщо потужність такого агрегату знижується, то проблема може бути пов’язана з механічними пошкодженнями в турбіні (наприклад, з лопаті, що зламалася або заклинила через люфт в крильчатці), яка відразу ж почне підвивати і потріскувати.