Укртрансбезпека «програла» в суді чергову справу по автоматичному зважуванню.

Як стало відомо, протягом 2021-2022 років Укртрансбезпека виносила постанови з порушенням передбаченого законом порядку. Зокрема не вказувала у цих постановах базові показники щодо фактичної маси транспортного засобу, нормативного параметра та інших обов’язкових відомостей.

Суди скасовували ці протиправні постанови Укртрансбезпеки. Однак відомство, замість того, щоб виправляти ці недоліки, продовжувало виписувати штрафи з порушенням закону.

У одній з таких ситуацій відносно перевізника було винесено постанову за перевищення вагових норм на суму штрафу 17 000 грн. У цій постанові було зазначено лише розмір перевищення в тоннах і відсоток перевищення вагових норм. Втім, постанова не містила базових відомостей, вказання яких відповідно до закону є обов’язковим.

Дослідивши матеріали справи, суд зробив висновок про неналежне оформлення постанови, яке полягає у відсутності обов’язкових числових показників. Зокрема таких як фактична вага транспортного засобу та нормативні параметри, які враховувалися при розрахунку.

Як результат, апеляційний суд визнав постанову Укртрансбезпеки про накладення штрафу по автоматичному зважуванню незаконною та скасував її (Рішення суду від 25.01.2023 у справі №370/388/22).