Сьогодні в Україні не надто розвинена як автомобільна промисловість, так і виробництво електрокарів. Водночас в історії України вже були цікаві електромобілі, які могли б стати основою для сучасних авто на електротязі. Так, одним із перших електрокарів в Україні був фургончик, який випускали на Львівському автомобільному заводі ще 70 років тому, пише Avtosota.

Розробкою електроавтобуса для доставки займалися на Львівському автозаводі спільно із НАМИ. Виробництво моделі стартувало невдовзі після закінчення другої світової у 1949 році. Серійно автомобіль випускали з 1949 до 1951 року. Щоб полегшити кузов фургона, його виконали з дерева, а вантажопідйомність становила 500 кг.

У рух автомобіль приводив електродвигун на 4 к.с., який дозволяв автомобілю розганятися до 30 км/год. Батареї на той момент стояли свинцеві та дозволяли проїхати на одному заряді до 60 кілометрів. На момент 1951 року таких бусів випустили всього 20 штук і їх використали для розвезення пошти.

Незабаром з’явився вдосконалений варіант Лаз-751 з двигуном на 8 к.с. та вантажопідйомністю до 1,5 тонни. Максимальна швидкість зросла до 35 км/год, а після заміни батарей на залізо-нікелієвий запас ходу вже становив 140-160 км без підзарядки. На жаль, на той момент виробництво електровантажівки було дуже дорогим і собівартість авто була вищою, ніж у ГАЗ-51 з вантажопідйомністю 2,5 тонни.

Через те, що кузов автомобіля були з дерева, до нашого часу не збереглося жодного екземпляра даного фургона.