В Україні можна перевіряти наявність штрафів за порушення ПДР і сплачувати їх онлайн за допомогою декількох ресурсів.

Про це розповідає «Апостроф».

Щоб перевірити наявність штрафів за номером автомобіля онлайн достатньо знати власне номерні знаки та дані документів автовласника. Зробити це можна на сайті Головного сервісного центру МВС України, у застосунку «Дія», застосунку «Штрафи ПДР», застосунках «Monobank», «Приват24» та в телеграм-ботах.

Перевірка штрафів за порушення ПДР на сайті ГСЦ МВС

Зайдіть на сайт і вкажіть там номер транспортного засобу, а також серію і номер постанови або інформацію про власника ТЗ (дані паспорта або водійського посвідчення). Після цього ви отримаєте дані про суму штрафу, фотозвіт з камери автофіксації порушень на дорогах і опис того, де це сталося.

Як перевірити штраф у «Дії»

Достатньо зайти в застосунок і переглянути сповіщення від «Дії» — треба мати водійське посвідчення чи техпаспорт. Щоб одразу погасити штраф перейдіть у «Послуги» — «Штрафи за порушення ПДР» й оберіть зручний спосіб оплати.

Як знайти свої штрафи в застосунку «Штрафи ПДР»

Завантажне на телефон цей застосунок, авторизуйтеся за допомогою документів на авто й на себе, а потім знайдіть постанову, оформлену на ваший ТЗ. Тут можна оформити підписку на отримання повідомлень про винесення нових постанов й одразу сплачувати штраф.

Телеграм-бот з назвою «Штрафи ПДР» дозволяє:

  • додати автомобіль у систему програми для відстеження штрафів;
  • дізнаватися про актуальність та оплатити їх зі знижкою 10%;
  • отримувати повідомлення про нові штрафи;
  • отримувати відповіді, якщо виникають запитання

Перевірка штрафів ПДР в Monobank і Приват24

Якщо ви порушили правила дорожнього руху, то сплатити штраф за це можна в мобільних застосунках Приват24 та Monobank. Зайдіть у застосунок та оберіть відповідну послугу.

Які зараз діють розміри штрафів в Україні

Зараз чинні такі суми штрафів:

  • перевищення встановленої швидкості більш ніж на 20 км/год — 340 грн;
  • перевищення встановленої швидкості більш ніж на 50 км/год — 1700 грн;
  • перевищення встановленої швидкості, яке призвело до створення аварійної ситуації — 3400 грн (з подальшою
  • можливістю позбавлення прав).

Якщо ви зможете погасити 50 і більше відсотків від встановленої суми штрафу протягом 10 днів, то він не збільшуватиметься й не призведе до більш серйозних покарань. Водночас коли сплата не відбувається упродовж 30 днів, то така постанова підлягає примусовому виконанню органами державної виконавчої служби, тоді людина зі статусу правопорушника переходить у статус боржника.