Фахівці склали рейтинг найбільш проблемних вживаних машин. Автори орієнтувалися на аналогічні рейтинги TÜV, пише sud.ua.

1. Kia Sportage

Головні проблеми «Спортейджу» – знос колодок та слабка рульова рейка. Модель часто займає останні місця в рейтингах надійності. Список скарг регулярно поповнюється. Автоматична трансмісія, амортизатори, рульове управління виходять з ладу частіше і швидше, ніж хотілося б. Елементи підвіски мають низький ресурс, тому підвіска вимагає постійної уваги. Навіть матеріали обробки підводять: пластик спучується і гримить, кермо і сидіння стираються. Провисають двері, люк на даху часто заклинює.

При цьому двигун 2.0 серії G4KD НЕ проблемний. Хоча і у нього помічені плаваючі обороти, відмови фазорегулятора і випадки задирів через руйнування нейтралізатора.

2. Nissan Qashqai

Мотори 1.6 HR16DE і 2.0 MR20DE схильні до залягання кілець при їзді в місті. Двигун 1.6 в парі з варіатором Jatco JF015E починає доставляти неприємності вже через 20 тис. км, і вже навряд чи доживе навіть до 100 тис. км пробігу. Мотор на 2 літри мало чим краще – через 80-100 тис. км розтягується ланцюг ГРМ, а після п’яти років експлуатації відбуваються часті течі піддона картера, закріпленого на герметику.

Також власники скаржаться на сипучу передню підвіску, недовговічну рульову рейку, скрипучий пластик, розгерметизацію вітрового скла, слабке ЛКП та інші неприємні дрібниці.

3. Chevrolet Spark / Matiz

Трансмісії і двигуни особливого дискомфорту не викликають. Єдина проблема, яка з’являється з віком – це збільшення споживання масла. Однак модель все одно дуже ненадійна за багатьма критеріями. Найбільше проблем доставляють підвіска, рульове управління, система випуску і гальмівна система. В Україні машину продавали і під назвою Chevrolet, і Daewoo. Окремо варто сказати про «хорошою» узбецької збірки.

4. Ford Mondeo

Найбільше негативних відгуків заслужив «робот» PowerShift, ремонт якого коштує непристойно дорого. Також викликає сумнів якість 2-літрового мотора EcoBoost, який страждає прогоранням поршнів. Рульовий механізм страждає швидким стиранням пластикової втулки. І довершують картину проблемні вузли в електриці.

5. Peugeot 308

Сумніви починаються з питань якості ЛКП і нерівномірних зазорів між деталями кузова. Майже вся моторна гамма грішить ненажерливістю масла. Причому у атмосферника 1.6 ще і дуже швидко розтягувалася ланцюг, траплялися відмови ЕБУ і системи зміни фаз газорозподілу. Але і турбомотор не могли похвалитися надійністю. Взагалі, слабке місце моделі – це водяна помпа і термостат. Також бентежить швидкий знос гальмівних колодок і передніх амортизаторів. На АКП чудит електроніка і раптово виходить з ладу гідроблок.

Всі комбінації мотора і КПП дуже ненадійні, але найкращим варіантом буде атмосферне 1.6 з МКПП. До слова, проблем з цим двигуном стало менше після його модернізації в 2011 році.

6. Skoda Octavia

Репутація моделі пішла на спад після використання турболінейкі TSI / TFSI і роботизованих трансмісій DSG. На щастя, що поломки часто відбувалися до закінчення гарантії. Водії зверталися як з приводу механічних руйнувань, так і відмов керуючої електроніки. Класичний 4-ступінчастий автомат теж іноді вередував на малих пробігах, і навіть МКП вимагала регулювання. Хоча ситуація покращилася після модернізації моторів і КПП в 2011 році.

7. Dacia Logan

Ця модель бренду лідирує за кількістю поломок в категорії машин віком 2-11 років. Основні проблеми припадають на привід ГРМ на моторі 1.4 MPi, масляний насос на всіх моторах, турбіну на турбодізеле 1.5. Швидко зношуються кермові наконечники і занадто часто перегорають лампочки.