У Верховній Раді планують запровадити адміністративну відповідальність за порушення водіями правил перевезення домашніх улюбленців.

Про це йдеться в опублікованому на сайті Верховної Ради проєкті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечного перевезення тварин в транспортних засобах» (№9016), повідомляє видання «Pro Гроші».

У пояснювальній записці зазначається, що серед українських водіїв існує звичка під час керування транспортним засобом тримати на колінах, на руках або в руках собак невеликих порід. Так тварина може заважати водію слідкувати за дорожніми умовами.

До того ж як зазначають автори документа, у разі раптової зупинки чи зіткнення, відсутність спеціальних засобів для перевезення або надійних кріплень перетворює тварину на «снаряд», який може потрапити в людину, травмувати її та навіть стати причиною смерті.

«Наприклад, у типовій дорожньо-транспортній пригоді при швидкості 50 км/год собака вагою 20-25 кг летітиме вперед із силою удару близько 700 кг», – зазначається у документі.

Що може змінитися

Тож народні обранці хочуть зобов’язати водіїв перевозити тварин у спосіб, що не заважає керуванню транспортним засобом. Втім не уточнюється, як саме потрібно перевозити тварин.

Також пропонується штрафувати водіїв, які будуть порушувати правила перевезення тварин. За перше порушення розмір штрафу становитиме 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – 510 грн. Якщо ж водія оштрафують вдруге за аналогічне порушення, йому доведеться сплатити вже 850 грн.