Аварійна світлова сигналізація є попереджувальним сигналом. Головне її завдання – попередити або привернути увагу інших учасників дорожнього руху. Вона грає важливу роль у забезпеченні безпеки руху, пише AmperCar.

При цьому, серед водіїв «аварійку» прийнято використовувати, як знак подяки або для зупинки в недозволених місцях. Це робиться з метою надання цій зупинці вигляду вимушеної зупинки та запобігання отримання штрафу. При цьому, вимушена зупинка це припинення руху через технічну несправність автомобіля чи небезпеку, а не зупинка з особистих потреб водія.

Досить часто водії використовують «аварійку» як сигнал «подяки» іншим учасникам дорожнього руху.

У більшості сучасних машин, аварійка включається автоматично при екстреному гальмуванні. Але українські ПДР регламентують використовувати її по справжньому призначенню.

Законодавство дозволяє використовувати аварійну світлову сигналізацію лише у конкретних випадках.

Що кажуть Правила дорожнього руху

Відповідно до пункту 9.9 ПДР, аварійна світлова сигналізація повинна бути ввімкнена:

  • у разі вимушеної зупинки на дорозі;
  • у разі зупинки на вимогу поліцейського;
  • внаслідок засліплення водія світлом фар;
  • під час руху транспортного засобу з технічними несправностями;
  • на транспортному засобі, що буксирується;
  • на транспортному засобі, що перевозить організовану групу дітей з розпізнавальним знаком “Діти”;
  • на всіх механічних транспортних засобах колони під час їх зупинки на дорозі;
  • у разі скоєння дорожньо-транспортної пригоди.

Щодо скоєння ДТП, то разом з увімкненням аварійної світлової сигналізації передбачено також встановлення знаку аварійної зупинки (п.п.9.10).

Якщо ж транспортний засіб не обладнано аварійною світловою сигналізацією або вона несправна (у разі руху автомобіля з технічними несправностями, автомобіля що буксирується чи перевозить дітей з розпізнавальним знаком “Діти”) водій повинен встановити знак аварійної зупинки ззаду на транспортному засобі (9.11.а).

Також у разі відсутності в автомобілі «аварійки» знак аварійної зупинки встановлюється у разі вимушеної зупинки в місцях з обмеженою оглядовістю дороги хоча б в одному напрямку менше ніж 100 м (9.11.б).

Відповідальність за порушення правил користування “аварійкою”

Порушення правил користування аварійною світловою сигналізацією передбачає адміністративну відповідальність у вигляді попередження або штрафу 510 грн. (ч.2 ст.122, ст.125 КУпАП). Це за звичайних обставин.

Якщо ж ці порушення спричинили створення аварійної обстановки, то водій може отримати або 1 445 грн. штрафу або позбутись посвідчення водія на строк від шести місяців до одного року.

Таким чином, аварійна світлова сигналізація повинна застосовуватися лише за призначенням у перелічених вище випадках, а не для створення вигляду вимушеної зупинки при паркуванні у забороненому місці чи для висловлення «подяки» іншим учасникам дорожнього руху. У разі порушення зазначених правил передбачена адміністративна відповідальність.