При виборі нового автомобіля переважна більшість покупців шукає варіанти з автоматичною трансмісією. Однак МКПП не втрачає популярності і, як і раніше, успішно займає свою нішу на автомобільному ринку. Так, у випадку з «механікою» потрібно бути готовим до дискомфорту в пробках та їзді великими містами, де доводиться часто переходити з нейтральної передачі на першу і навпаки, але є й маса позитивних моментів, через які водії продовжують обирати такий тип трансмісії.

1. Максимальний контроль за автомобілем

Керувати транспортним засобом із МКПП складніше, ніж машиною з автоматичною коробкою перемикання передач. З одного боку, це більше мінус, ніж плюс, але з МКПП у водія набагато ширші можливості для повного контролю за процесом водіння. Людина та автомобіль стають однією командою і діють спільно, а не як на «автоматі», де потрібно лише рухатися вперед чи назад, не вдаючись до додаткових маніпуляцій.

Самостійний перехід з однієї швидкості в іншу дозволяє отримати максимальну продуктивність чи навпаки – знизити споживання палива з допомогою стриманого стилю водіння. З урахуванням умов експлуатації транспортного засобу, ви можете перемикати швидкості раніше чи пізніше, пересуватися лише на одній передачі тощо. Тут весь процес у ваших руках.

До того ж у автомобілів з МКПП суттєво менша витрата палива, що обумовлено спрощеною конструкцією робочих елементів та вузлів, що скорочують механічні втрати та підвищують коефіцієнт корисної дії. Також машина має кращу динаміку за ідентичних характеристик силового агрегату, що також обумовлено специфікою внутрішнього пристрою.

2. “Механіка” як ефективний тренажер реакції

Для своєчасного та коректного перемикання передач на автомобілі з МКПП потрібно отримати низку навичок та набути практичного досвіду. Також потрібно виробити реакцію, щоб швидше відкликатися на події та вчасно прораховувати ситуації, де, наприклад, потрібно рушити під гірку або в пробці або скинути швидкість перед потоком інших автомобілів, які зупиняються.

Звичайно, хороша реакція потрібна і водіям автомобілів з АКПП, але якщо руки знаходяться тільки на кермі, це призводить до втрати пильності через концентрацію мозку тільки на чомусь одному. Автомобіліст дивиться в одну точку, і питання реакції на зміни на дорозі автоматично відходить на другий план.

3. Економія грошей

Безумовним плюсом автомобілів з механічною коробкою є менша вартість на вторинному ринку. На тлі глобальної кризи ціна на машину – мабуть, один із ключових критеріїв вибору, і за доступністю МКПП виграє, а іноді і з великим відривом. Наприклад, на вторинному ринку ідентичні моделі автомобілів однакового року випуску та комплектації, але з різними коробками передач можуть мати різницю у ціні у розмірі 100-200 тис. руб.

Якщо ви плануєте купити нову машину, сума зросте в рази. Тому покупка авто з механічною трансмісією забезпечує суттєву економію, а також дозволяє знайти більш «прокачану» та комфортабельну модель за гроші версії у базовій комплектації, але з коробкою-автоматом.

4. Механічні коробки передач витриваліші

У плані надійності та витривалості МКПП завжди перевершувала автоматичну коробку. А сучасні модифікації механічних трансмісій виглядають практично досконалими, і їхній робочий ресурс досягає кількох сотень тисяч кілометрів. Але щоб не вичерпати раніше встановлених термінів, важливо дотримуватись усіх правил експлуатації та враховувати рекомендації експертів, які дозволять продовжити життя «механіці».

Так, водієві важливо плавно перемикати швидкості, уникати затискання педалі зчеплення під час зупинок і т.д. Прості дії дозволять машині подолати величезну кількість кілометрів без поломок та збоїв трансмісії.

5. Більш доступні ремонт та обслуговування

Як уже згадувалося вище, механічні коробки передач мають колосальний ресурс і проходять сотні тисяч кілометрів навіть за відсутності регламентного обслуговування. А за рахунок простішої конструкції «механіку» набагато простіше ремонтувати, ніж АКПП (тим більше, якщо говорити про варіативні або роботизовані трансмісії).

Так, у МКПП є деякі деталі, які відносяться до групи розхідників, але при дбайливому відношенні та акуратному стилі водіння необхідність їх заміни виникне лише через кілька років. В АКПП через складності будови ризик поломки вищий, а якщо це станеться, власнику буде потрібно серйозно витратитися, щоб сплатити послуги автомайстерні.

6. «Механіка» як протиугінний засіб

Якщо говорити про російський ринок, то це швидше за все міф, ніж реальність, оскільки тут співвідношення авто з МКПП та АКПП виглядає практично рівним. Але в Європі та США, де багато водіїв зовсім не знають, як керувати транспортним засобом з механічною коробкою передач, такі машини виглядають дивовижними.

На тлі цих особливостей «механіка» спрацьовує як засіб від крадіжки, адже зазирнувши в салон, потенційний зловмисник просто не зможе розібратися, як поїхати на такій «знахідці», і спробує знайти доступніший варіант. Та й вартість авто з МКПП набагато нижча, про що ми говорили у попередніх пунктах.

7. «Механіка» як інвестиція

Є ще один пункт, який визначає затребуваність механічної коробки як невід’ємної частини автомобільного ринку.

На тлі глобального переходу світової індустрії на автоматичні трансмісії кількість машин із МКПП стрімко скорочується. А якщо говорити про електричні моделі та гібриди, то вони за замовчуванням комплектуються коробкою-автомат. Тому при покупці машини з “механікою” є всі шанси перепродати її дорожче, тому що. через якийсь час вона вважатиметься рідкістю.

Головне – забезпечити правильні умови зберігання на закритому паркінгу або в гаражі, а також стежити за станом транспортного засобу та вчасно його обслуговувати.

Як аналогію можна використовувати їжу. Коробка-автомат – це фастфуд. Так, їжа швидкого приготування цілком смачна, а готувати її набагато простіше, ніж домашні ласощі. Але у випадку з останнім результат перевершує всі витрачені зусилля та час.

Такий принцип працюватиме через кілька років, коли покупці почнуть розцінювати автомобілі з механічною коробкою передач як справжню цінність, що дозволяє випробувати весь «смак» водіння.

Ще кілька плюсів машин із МКПП

Також є додаткові пункти, якими можна охарактеризувати механічну коробку передач:

Швидший розгін. Машини з МКПП завжди швидше розвивають швидкість ніж зразки з автоматичною коробкою передач. Звичайно, представники преміум-класу з АКПП позбавлені такої проблеми, але якщо говорити про бюджетний сегмент, то там різниця відчутна;

Передбачуваний обгін. Керуючи автомобілем з МКПП, водій може повністю передбачити, як поведеться машина при обгоні. У разі «автомата» навіть при переході в ручний режим можуть спостерігатися затримки. Адже під час обгону важлива кожна секунда, щоб встигнути перебудуватися до зближення із зустрічним автомобілем.

Простий запуск двигуна. Якщо машина з якихось причин не заводиться – наприклад, відбулася розрядка акумулятора або вийшов з ладу стартер, вирішити проблему можна звичайним «штовхачем». Якщо стартер зламається на машині з АКПП, доведеться звертатися за допомогою і викликати евакуатор. Розряджений акумулятор можна запустити за допомогою дротів для прикурювання, а ось завести з штовхача тут уже не вийде.

Прогрів на морозі. При негативних температурах механічні трансмісії практично не потребують попереднього прогріву. У свою чергу, “автомат” більш вибагливий і потребує ретельного прогріву для досягнення оптимальної температури трансмісійної рідини.

Терміни заміни олії. Заміна змащувального складу в механічній коробці проводиться у рази рідше, ніж на АКПП. До того ж для «автоматів» олії потрібно значно більше.

Звільнення зі снігової пастки. Вибратися із бруду та снігу на машині з «механікою» набагато простіше, ніж з АКПП. Справа в тому, що водій має різні варіанти розвитку подій: це і пробуксовка, і розгойдування. Провести такі маніпуляції з автоматичною трансмісією не вдасться, оскільки електронний блок не дозволить швидко перейти з однієї передачі на іншу. Та й за короткий проміжок часу КПП не зможе прогрітися до потрібної температури.

Міцність та стійкість до зносу. Буксирування причепа або іншого транспортного засобу проводити на машині з механічною коробкою передач безпечніше з точки зору стійкості трансмісії до поломок. Досить акуратно працювати зі зчепленням на старті та при перемиканнях швидкостей, а решта дій буде виконана коробкою передач автоматично. «Автомату» такі навантаження можуть завдати непоправної шкоди.

Буксирування. Тягти автомобіль з МКПП на зчіпці можна без обмежень на відстані. Якщо машина має на борту коробку-автомат, то тут працює правило 50 на 50, яке позначає: не далі 50 км і не швидше 50 км/год.

Як бачимо, всупереч вагомим перевагам АКПП, механічна трансмісія, як і раніше, залишається затребуваною і впевнено займає свою нішу.