У Тернополі виставили на продаж понад десяток ретро-автомобілів. Серед них є справжні раритети. Про це повідомив у Facebook власник колекції бізнесмен Тарас Демкура, пише «Фокус».

Українець почав збирати рідкісні вінтажні авто з 90-х років після того, як потрапив на ретро-фестиваль у Парижі. Більшість із них було виявлено та придбано в нашій країні, а потім відреставровано.

Мрією Тараса Демкури було створення автомузею, але війна змусила змінити плани. Виручені кошти будуть спрямовані на відновлення України, а також на закупівлю машин для ЗСУ у межах проєкту «Тисяча авто свободи».

Перлиною колекції Тараса Демкури є чотиридверний кабріолет Maybach. Розкішне авто обслуговувало ставку Гітлера під Вінницею. Після відступу німецьких військ місцевий житель забрав кинуту машину собі та сховав у своєму гаражі.

Раритетним є і седан Jaguar XJ 1968, подарований Леоніду Брежнєву президентом США Річардом Ніксоном. Дуже цінними є два німецькі авто 1937 — родстер Mercedes-Benz 540K і седан Opel Admiral.

Крім того, колекція включає кабріолет Wanderer W23 1936 і американський Lincoln. Широко представлений радянський автопром — «Запорожці», «Волги», «Москвичі», представницький ЗІМ, вантажний «Урал-ЗІС». Більшість машин на ходу.

Це не перша колекція авто, виставлена на продаж під час війни. Зокрема, розпродаються старовинні машини з «Фельдман-Екопарку», а отримані кошти підуть на його відновлення.