У країнах Європи заборонили продажі бензинових та дизельних автомобілів із 2035 року. Рішення остаточно ухвалив Європейський парламент 14 лютого, про це повідомила пресслужба законодавчого органу.

Законопроєкт схвалили переговорники із країн ЄС, Європейського парламенту та Європейської комісії ще в жовтні 2022 року, повідомляє «Гордон».

«Нове законодавство встановлює шлях до нульового рівня викидів CO2 для нових легкових і легких комерційних автомобілів до 2035 року. Проміжні цілі зі скорочення викидів на 2030 рік установлено на рівні 55% для автомобілів і 50% – для фургонів», – ідеться у повідомленні парламенту.

«[Рішення] має вирішальне значення для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року. Ці цілі вносять чіткість в автомобільну промисловість та стимулюють інновації й інвестиції для автовиробників», – заявив член Європарламенту Ян Хуйтема.

Що два роки Європейська комісія публікуватиме звіт «оцінювання прогресу» до нульового рівня викидів.

Деякі автовиробники вже розпочали підготовку до переходу. Торік Volkswagen заявив, що до 2033 року бренд вироблятиме в Європі тільки електромобілі, повідомляло Reuters. Audi також заявила, що до 2033 року припинить виробництво дизельних та бензинових автомобілів, інформувало агентство AFP.