Корейським автовиробникам Hyundai та Kia довелось випускати оновлення програмного забезпечення для деяких своїх моделей після того, як вірусний TikTok-челендж навчив користувачів зламувати їхні автомобілі. Однак поки що оновлення доступне лише приблизно для одного мільйона машин з чотирьох мільйонів загалом, які потребують патчу безпеки, повідолмяє «Межа».

Все почалось з “Kia Challenge”, який з’явився ще в травні на платформі TikTok. Він демонстрував як “Kia Boys” використовують USB-кабелі, щоб завести автомобілі. Невдовзі власники машин зіштовхнулись з масовими крадіжками й почали подавати до суду на автовиробників за відсутність реакції. У груповому позові йде мова про те, що в деяких моделях Hyundai та Kia відсутні імобілайзери двигуна — розповсюджені девайси, які запобігають викраденню автомобіля. Тим самим це полегшує зловмисникам доступ.

Власники таких моделей, як Hyundai Elantra 2017-2020, Hyundai Sonata 2015-2019, Hyundai Venue 2020-2021, можуть відвідати місцеві дилерські центри, щоб встановити оновлення системи захисту від крадіжок, йдеться в пресрелізі Hyundai. Апдейт включає електромагнітну противикрадну наліпку, триваліший сигнал тривоги та вимогу до наявності фізичного ключа, щоб завести автомобіль. Оновлення для інших моделей будуть доступні до червня цього року.

Тим часом Hyundai та Kia надали власникам автомобілів близько 26 000 замків керма для запобігання крадіжок, повідомляє Національне управління безпеки дорожнього руху США. Державному органу довелось втрутитись в сагу після того, як крадіжки, спричинені Kia Challenge, призвели до щонайменше 14 зареєстрованих аварій і восьми фатальних випадків, тож вона перетворилась на питання громадської безпеки.