Народні депутати хочуть запровадити штрафи для водіїв за небезпечне перевезення тварин у транспортних засобах. У Верховній Раді було зареєстровано відповідний законопроєкт.

Авторами даного проєкту закону стали народні депутати Олександр Юрченко та Антоніна Славицька, повідомляє AmperCar.

«У нашій країні є практика, особливо серед жінок, під час керування транспортним засобом тримати на колінах, руках або руках собак невеликих порід”, – стверджують вони.

Є загроза, що тварина може відволікти водія чи заважати керуванню транспортним засобом. А в разі раптової зупинки чи зіткнення – відсутність спеціальних засобів для перевезення чи надійних кріплень може перетворити тварину на “снаряд”, що здатен травмувати пасажирів. Це може призвести до травмування чи загибелі тварини.

“У типовій дорожньо-транспортній пригоді при швидкості 50 км/год собака вагою 20-25 кг летітиме вперед із силою удару близько 700 кг”, – йдеться у проєкті.

Документ пропонує зобов’язати водіїв перевозити своїх вихованців у такий спосіб, який не завадить керуванню транспортом та дотриманню водієм правил дорожнього руху. Однак, яким саме чином це має відбуватися, не уточнюють.

За порушення правил перевезення тварин пропонують запровадити адміністративну відповідальність: штраф у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 510 грн. За повторного порушення упродовж року – у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів, тобто 850 грн.