Сучасні автомобілі вміють розмовляти зі своїми власниками за допомогою контрольних ламп комбінації приладів. І це допомагає уникнути багатьох серйозних проблем. Видання today.ua розповіло про те, що означає загорівшийся індикатор тиску мастила.

Сигналізатор недостатнього тиску мастила у двигуні загоряється червоним світлом при включенні запалювання і гасне після пуску силового агрегату. Це свідчить про те, що все гаразд і жодних проблем немає.

Але якщо піктограма тиску мастила світиться під час роботи двигуна, то тиск у системі мастила силового агрегату недостатній. У цьому випадку потрібно зупинитися у найближчому зручному місці, заглушити двигун та перевірити рівень мастила. Але перевіряти рівень мастила не поспішайте. Після вимкнення двигуна зачекайте хвилин п’ять. За цей час мастило в непрацюючому двигуні встигне стекти в піддон. Після цього лізьте під капот, діставайте щуп та вимірюйте рівень мастила.

Якщо мастила недостатньо, його потрібно просто долити і можна продовжувати рух. Це найменша проблема, якщо спалахнула піктограма тиску мастила. Набагато гірше, якщо проблема виявиться не у рівні мастила, а, наприклад, у масляному насосі. У цьому випадку потрібно викликати евакуатор та прямувати на СТО.

Але й несподівана підвищена витрата мастила теж може свідчити про серйозну проблему. Причин підвищеної витрати мастила може бути кілька. Наприклад, згоряння масла в циліндрах і погана якість маслознімних ковпачків (у цьому випадку мастило витрачається на змащення клапанів).

Якщо в дорозі з’ясується, що з якоїсь причини раптом несподівано почалася підвищена витрата мастила, то, звичайно, треба його долити. Навіть нетривалий рух з індикатором низького тиску, який горить, призведе до серйозного пошкодження двигуна. Якщо після доливки мастила індикатор продовжуватиме горіти, то автомобіль на евакуаторі потрібно доставити на сервісну станцію.

Мастило для доливки потрібно використовувати те, яке рекомендує автовиробник. Якщо ж у дорозі його немає, тоді використовуйте будь-яке моторне мастило. Після цього можна рухатись далі, але без навантажень. І за першої ж можливості потрібно повністю замінити мастило з промиванням системи змащення двигуна.

При доливці враховуйте, що поміж відмітками MIN і MAX на щупі вміщається від 0,6 до 2 л маситила залежно від конструкції мотора.