На офіційному порталі Верховної Ради України з’явився текст законопроєкту №9016. Цей документ передбачає нові штрафи для водіїв. Стало відомо, за що саме пропонують карати автомобілістів, передає інформаційний портал Стіна.

Зазначається, що громадяни перевозять в автомобілях не тільки дітей, але й тварин. От тільки якщо для дітей законодавство передбачає певні правила, то в ситуації з тваринами – жодних правил немає. Тому народні депутати вирішили це виправити.

У законопроєкті вказується, що нерідко маленьких собак просто садять на коліна, а великих – на заднє сидіння. Однак у випадку ДТП тварини можуть постраждати.

У пояснювальній записці до законопроєкту народні депутати вказали, які пункти можуть зробити поїздку з твариною безпечною:

  • Забезпечення комфорту для тварин та водночас безпеки для пасажирів;
  • Запобігання впливу тварини на дотримання водієм ПДР;
  • вибір спеціальних засобів для перевезення тварин, що відповідають стандартам безпеки;
  • Розміщення та фіксація місця перевезення в автомобілі тварин за межами переднього сидіння;
  • Надійне кріплення будь-яких засобів для перевезення тварин;
  • Дотримання законодавства при транспортуванні тварин у межах країни та за її межами.

За порушення правил депутати пропонують запровадити адміністративну відповідальність. Законопроєкт передбачає штраф у розмірі 510 гривень. Якщо порушення повториться, то покарання хочуть збільшити до 850 гривень.

Зараз документ уже передали представникам профільного комітету Верховної Ради України. Якщо депутати проголосують за документ в парламенті, а президент його підпише, то нові правила набудуть чинності.