В інтернеті показали архівні фото перших прототипів ЗАЗ-1102 «Таврія». Хетчбеки створили ще в 1978 році — за дев’ять років до старту виробництва серійної моделі. Про це повідомляє «Фокус».

По фото видно, що концепт-кар ЗАЗ-1102 «Таврія» відрізняється від серійної моделі. У нього інша передня частина з вигнутим капотом і більшими прямокутними фарами на кшталт Vauxhall Chevette.

У салоні прототипів було встановлено тахометр, який на серійній моделі зник. Автомобілі отримали 1,1-літровий 50-сильний двигун, що дозволяв розвинути 135 км/год.

Слід зазначити, що наступника «Запорожця» почали проєктувати ще у середині 70-х років. «Таврії» передував передньопривідний седан ЗАЗ-1102 «Перспектива». Авто було готове до виробництва з 1976 року, але влада не дозволила його випуск.

Розробку моделі продовжили і до кінця 70-х вона еволюціонувала до хетчбека «Таврія». Усього випустили 11 таких прототипів першої серії, а вже до 1982 року автомобіль змінився і набув звичного знайомого дизайну.

Однак і «Таврію» довгий час не допускали до конвеєра. Річ у тім, що в пріоритеті була більша модель аналогічного компонування — хетчбек ВАЗ-2108: тільки після запуску його у виробництво проєкт ЗАЗ-1102 отримав зелене світло.