Українських водіїв хочуть зобов’язати змінювати літні шини на зимові чи всесезонні у конкретний часовий проміжок – з 1 листопада по 31 березня. Так ініціатори планують зменшити кількість аварій внаслідок замерзання літньої гуми.

Відповідний законопроєкт №8369 опублікували на сайті Урядового порталу, повідомляє видання «Pro Гроші».

Зазначається, що збільшення випадків дорожньо-транспортних пригод припадає якраз на період пізньої осені та ранньої зими. Справа в тому, що власники транспортних засобів самостійно вирішують, коли міняти шини на зимові, тобто це питання не регулюється на законодавчому рівні.

Оскільки в Україні морози можуть нагрянути неочікувано, то чимало водіїв не встигають вчасно замінити гуму. Вони опиняються в ситуації, коли користуватися машиною потрібно, але літня покришка непристосована до холоду, тому швидко твердіє і втрачає експлуатаційні якості. Як результат – погане маневрування на дорозі, недостатнє зчеплення з трасою тощо.

Щоб уникнути подібних проблем, ініціатори змін пропонують оновити Кодекс України про адміністративні правопорушення та внести туди заборону використання літніх шин у період з 1 листопада по 31 березня кожного року. Українцям дозволятимуть їздити або на зимовій, або на всесезонній гумі, причому це стосуватиметься саме автомобілів, чия вага не перевищує 3,5 тонни.

За порушення водіїв зобов’яжуть платити штраф у розмірі 20 неоподатковуваних доходів громадян. Станом на лютий 2023 року сума становить 340 гривень. Втім поки законопроєкт перебуває на розгляді Верховної Ради, яка направила документ на доопрацювання через нестачу фінансово-економічних обґрунтувань (розрахунків впливу на показники бюджету).