Експерти назвали китайські кросовери з пробігом, які точно не варто купувати.

Перша група: маловідомі. Низка китайських моделей розійшлася у маленьким тиражем — кілька сотень авто. Інформація про їх експлуатаційні особливості неповна. Приклади: Brilliance V3, Foton Sauvana, Haima 7, Hawtai Boliger, Haval H2.

Такі автомобілі на «вторинці» – кіт у мішку. Ризикнути можна, якщо машина у хорошому стані. Але варто бути готовим до складнощів із пошуком запасних частин.

Подібні проблеми з моделями, які вийшли на ринок 2-3 роки тому. Про них мало відгуків, і на сервісах їх ще до ладу не вивчили. Приклади: FAW Besturn X80, Chery Tiggo 3 та більш рідкісні DongFeng AX7 та JAC S5.

Друга група: іржавіючі. Моделі, які практично гарантовано заіржавіють за 3-4 роки: Brilliance V5, Chery Tiggo T11, Geely Emgrand X7, Zotye T600, Lifan X50 та X60. Корозія активно поїдає підрамники, важелі, стабілізатори, систему вихлопу, петлі дверей, кермову колонку. Хром швидко облазить майже у всіх.

Третя група: «сипучі». Дрібні поломки неминучі у всіх, але їх кількість може змінюватись в залежності від моделі. До категорії з нестабільною якістю збірки експерти віднесли Lifan X50, Chery Tiggo T11, Zotye T600.

Четверта група: із окремими недоліками. Якщо абстрагуватися від корозії, Brilliance V5 і Geely Emgrand X7 мають непогані відгуки власників. Поломки будуть і в них. Підвіска та головні агрегати служать приблизно і довго. Є машини, що відходили 200 тис. км — взагалі без проблем, як запевняють власники.

Якщо корозійна стійкість важлива, коло претендентів значно звужується. Однак і тут можна виявити моделі з гарною репутацією за всіма основними параметрами. Наприклад, Сhangan CS35, Great Wall Hover H4, H5, H6, Luxgen7 SUV.

Увага до трансмісії. У деяких китайських моделей слабкою ланкою є 5-ступінчаста МКПП (Chery Tiggo T11, Lifan X60). Варіатори зазвичай застосовані японські (або бельгійський VT2, вважається непоганим) не гірше, ніж у всіх. Але і не краще, так що по-любому при покупці авто з пробігом вище 50-70 тис. км варіатор добре продіагностувати. Там, де є повний привід, вразливою ланкою буде роздавальна коробка. Можливо тому більшість китайських компаній версії 4×4 навіть не пропонувала.