24 лютого 2023 р. Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким забороняється використання автобусів із дизельними та бензиновими двигунами внутрішнього згоряння на маршрутах громадського транспорту з 2036 року. За закон проголосували 259 народних обранців.

Про це повідомляє LIGA.Бізнес.

Згідно з ухваленим законом, з 1 січня 2036 року на автобусних маршрутах у містах районного та обласного значення будуть дозволені лише електробуси, автобуси з двигунами внутрішнього згоряння, що працюють на газі, а також автобуси з водневим паливним елементом.

Також за міськими радами зберігається право відстрочити перехід на електричний транспорт, але не більш як на два роки.

Взагалі процес відмови від традиційних дизельних автобусів буде поступовим.

У законі передбачено поступове обмеження закупівлі електробусів для міських маршрутів: у містах з населенням понад 250 тисяч з 1 січня 2028 року не менше 50% автобусів, що закуповуються, повинні бути електричними, метановими або водневими, а з 1 січня 2030 року можна буде закуповувати тільки їх (також з можливістю відстрочення на два роки).

Зараз читають Водіям розповіли, коли ціни на бензин в Україні впадуть ще на 2-3 гривні
Як результат цього закону, очікується, що у 2030 році у великих містах близько 25% громадського транспорту становитимуть електричні, водневі чи метанові автобуси, а 2033 року – 50%.

Також закон спрощує процедуру встановлення зарядних станцій для електромобілів та приєднання до електричних мереж. Також до 1 січня 2025 року власник зарядної станції платитиме лише частину плати за підключення до мережі.