Водії старого гарту нерідко воліють їздити на автомобілі на низьких оборотах і рекомендують цей стиль друзям. Головними перевагами такого методу називають зниження витрати палива, менший шум в салоні від двигуна і нібито збільшується ресурс мотора. Розбираємось, чи справді варто дотримуватися цієї рекомендації.

Під низькими оборотами розуміється такий режим роботи двигуна, при якому він працює внатяг, тобто автомобіль рухається на вищій передачі, ніж вимагає дорожня ситуація. Для безнадувного бензинового двигуна низькими вважаються обороти до 2,5 тис. об / хв, а для дизельного – до 1,2 тис. об / хв.

Теоретично схема економії палива функціонує гранично просто: що менше оборотів колінчастого валу двигуна відбувається на одиницю подоланого автомобілем відстані, тим менше споживання горючки. Почасти ця формула справедлива, але не завжди.

Уявимо ситуацію, коли автомобіль поступово рухається на низьких оборотах і йому необхідно прискоритися. Це можна зробити двома способами: різко натиснувши на педаль газу, зберігши обрану передачу, або ж перейшовши на щабель нижче. У першому випадку двигун, і без того працюючий на великому навантаженні, отримує значну порцію палива і захлинається, оскільки знаходився поза полицею крутного моменту, у другому навпаки переходить в оптимальний з точки зору навантаження режим. Власники автомобілів з бортовим комп’ютером можуть особисто переконатися, що на завищеній передачі палива витрачатиметься навіть більше — доти, доки двигун не вийде на оптимальний режим роботи.

Крім того, їзда на низьких оборотах може призвести до таких негативних наслідків:

  • Їзда на низьких оборотах небезпечна: у разі екстреної необхідності прискоритися зробити це на високій передачі швидко просто не вийде. Збільшення подачі палива не призводить до різкого та впевненого прискорення, а отже, великий шанс потрапити до ДТП.
  • Відбувається підвищений знос компонентів двигуна через їх недостатнє змащення. Це пов’язано із залежністю тиску масляного насоса від оборотів колінчастого валу: підшипники ковзання розраховані на роботу в умовах гідродинамічного мастила – масло подається під тиском у зазори між валом та вкладишами. Отже, що вищі оберти, то більше вписувалося тиск. Мотор, що функціонує на низьких оборотах, відчуває масляне голодування.
  • Працюючи на знижених оборотах, у двигуні виникають неприємні вібрації, викликані детонацією. Їхня поява — вірна ознака того, що водій буквально вбиває автомобіль. Вібрації руйнують підшипники та вали двигуна, коробку передач, зчеплення та опори силового агрегату. Підвищеному зносу піддаються поршні, вкладиші колінчастого валу, двомасовий маховик (якщо він є на автомобілі), розтягується ланцюг ГРМ, а камерах згоряння стрімко наростає нагар.

Наші рекомендації прості: якщо відчули падіння обертів або вібрацію, викликану перевантаженням двигуна, негайно перемикайтеся на нижчу передачу. Намагайтеся до цього не доводити і тримайте оберти колінчастого валу в районі середніх (зазвичай 2,5—4 тис. об/хв. для безнаддувного бензинового агрегату) і періодично випалюйте нагар у камерах згоряння та каталізаторі, короткочасно розкручуючи двигун до оборотів, що перевищують середні. Тим самим ви продовжите життя силовому агрегату та своєму залізному коневі загалом.